Водещи новиниИсторияЛичности

Много цветя, поклон и минута мълчание пред личността и делото на Апостола на свободата

С паметен ритуал пред паметника на Васил Левски Плевен се преклони пред личността и великото дело на Апостола на свободата и почете 149-ата годишнина от неговото безсмъртие. Своята признателност към един от най-светлите и чисти образи в националната ни история засвидетелстваха десетки плевенчани, отново пред паметника бяха най-много децата.
Ритуалът започна с отдаване на военни почести от представителна рота на Плевенския гарнизон, след което панихида отслужиха свещеници от плевенските православни храмове. За безсмъртното дело на Левски припомниха в словата си кметът Георг Спартански и областният управител Иван Янчев. Есе за националния герой прочете Полина Атанасова, ученичка в 12-ти клас на Математическата гимназия в града.


Пред паметника на Апостола бяха още народният представител Деян Петков, заместник-областният управител Виолета Иеремиева, общински съветници от състава на Общински съвет в Плевен, представители на ръководството на Община Плевен, бригаден генерал Юлиян Радойски – началник на ВВВУ „Георги Бенковски“, представители на институции, патриотични организации и културни институти. Почит отдадоха и участници в Националния поход „По стъпките на Апостола“, които всяка година тръгват от Плевен през Балкана до родното място на Левски.
Плевен отдаде почит пред героя с поклон и минута мълчание, изпълнение на химна на България от Общинския духов оркестър и поднасяне на венци и цветя.

Подобни новини

Back to top button