COVID-19ЗдравеНаукаСтраната

Ректорът на МУ: Обществото даде трибуна на непрофесионални, неетични и неекспертни мнения за COVID-19

Медицинският университет в Плевен (МУ-Плевен) бе домакин на професионална дискусия за комуникацията с пациенти и ползата от ваксинацията срещу COVID-19. Организиратор е фондация „Астра Форум“, съвместно с националните представителства на Световната здравна организация и Уницеф за България и със съдействието на Министерство на здравеопазването и Българския лекарски съюз.
Модератори са проф. Радостина Александрова, вирусолог от Българската академия на науките, Младен Владимиров, психолог-консултант, доц. Милена Карчева, ръководител на катедра в МУ-Плевен.
Внимание е било отделено на психологическата страна на ваксинирането – кога и защо ставаме агресивни, кое ни тревожи, кога се безпокоим, защо има хипохондрия. Сред примерите, оценките и препоръките за изследване на колебанията на хората да се ваксинират, е, че трябва да се застане на нивото на техните интереси и потребности и да се има предвид, че и при хората, които искат да се ваксинират, и при хората, които не желаят да го направят, стои една и съща основа – желанието за опазване на личното здраве и здравето на близките.
В изказване по време на дискусията ректорът на Университета проф. д-р Добромир Димитров констатира: „Допуснахме вълната от дезинформация за ваксинацията срещу COVID-19 да залее българското общество.“ Според Димитров социалните и някои обществени медии са станали трибуна на непрофесионални, неетични и неекспертни мнения, в резултат на което много хора изразяваха мнението си без да се базират на научната литература и на научните данни.
„Считам, че медицинският консерватизъм в България също изигра своята роля. Той винаги е съществувал, но сега в годините на пандемията много хора, които работят в областта на здравеопазването, не можаха да се адаптират, да си настроят часовниците на вълна – бързо и актуално намиране на научни данни за ситуацията, в която сме, а говориха по принцип за познанията си в областта на вирусологията, епидемиологията“, коментира проф. Димитров.
Според ректорът на МУ – Плевен има подобрения в статистиката за ваксинираните българи, но още сме далеч от минимума от поне 80 процента ваксинирани.
Домакинът на събитието е предупредил за риска от втори пик в петата вълна на епидемията, което изисква от българското общество да остане внимателно.

Подобни новини

Back to top button