COVID-19Водещи новиниПлевен и странатаСтраната

Премиерът обяви от 20 март отпадане на зеления сертификат, облекченията започват на 24 февруари

От 20 март ще можем да прекратим всички ограничения, които произтичат от зеления сертификат в България, обяви на специален брифинг в Министерския съвет премиерът Кирил Петков. След тази дата документите ще останат да важат само за пътуване в чужбина.

„Успяхме да се справим с вълната на омикрона с усилията на целия отбор, както и на математическия модел, с който следим ситуацията с разпространението на коронавируса“, каза още Петков. Той благодари на лекарите за неуморната им работа.

Премиерът обясни, че ограниченията ще падат на три етапа. След 2 години ограничения и трудности, идва моментът, в който можем да кажем, че нещата вървят към добре, каза главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той отчете, че за изтеклата седмица има 24,8% спад в заболяемостта, намалява броят на  хората в болниците, като до края на седмицата се очаква той да падне под 5 000, както и този на хората в интензивните отделения.

Първата стъпка, която ще влезе в сила от 24 февруари, ще даде възможност всеки стопанисващ обществен обект по свое желание да допуска клиенти без зелен сертификат, като той ще остане да важи само за персонала, каза главният здравен инспектор.Образователните центове ще могат да работят с до 12 деца в група. От 5 март зелените сертификати ще отпаднат за клиентите на всички обществени обекти. От същата дата ще махнем и тъмночервената зона за пътувания, което означава, че граждани със сертификати ще влизат свободно в страната, каза още Кунчев.

От 20 март зеленият сертификат отпада и за персонала, за клиентите, и за училищата. Все още не ясно кога ще спре тестването на учениците. Здравният министър проф. Асена Сербезова бе категорична, че отпадането на мерките няма общо с протеста на „Възраждане“. Тя благодари на целия персонал в лечебните заведения, че са успели да се справят, въпреки натрупаните през годините недостатъци в системата. Постепенното отпадане на мерките не би следвало да означава, че не си заслужава да се ваксинираме, каза още министърът на здравеопазването. Тя обясни, че  90% от хората с усложнено състояние и тези, които губят битката с COVID-19, не са били ваксинирани. Ние се научаваме да живеем с този вирус и мерките и начинът, по който се справяме със заболяването, претърпява своята еволюция. Може да се надяваме за дълго време да няма вълна, добави проф. Сербезова.

Подобни новини

Back to top button