Водещи новиниКултураНаука

Плевенски музеи и галерии са в протест днес

Музеи и галерии от цялата страна затварят врати за посетители днес, 22.02.2022. След като на 14 февруари започнаха символичен протест, много от културните институции обявиха, че преминават към ефективен протест. Сред тях са Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”, Регионалния историяески музей и Художествена галерия „Илия Бешков” – Плевен.

Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” ще бъде затворена за посетители от 09:00 до 10:00 часа.

Исканията на федерация „Култура“ към КТ „Подкрепа“ са за 50-процентно увеличение спрямо 2021 г., а в бюджета е предвидено увеличение за музеите и галериите с 5%, за регионалните библиотеки – с 9.2%. Синдикатите напомнят, че заплатите на работещите в културните институти са сред най-ниските в страната, въпреки че там работят висококвалифицирани специалисти.

Към ефективни протестни действия преминават и още някои от Регионалните исторически музеи в страната – Стара Загора, Благоевград, Русе, Регионалният природонаучен музей в Пловдив.

Заплатите на работещите в музеите, галериите и библиотеките висококвалифицирани специалисти – научни сътрудници, уредници, реставратори и художници, гл. библиотекари, IT специалисти, са най-ниските от всички категории специалисти с висше образование у нас, отбелязват от гилдията. Средната заплата в музейната сфера е 832 лв.

Галерия „Илия Бешков“ ще остане затворена днес през целия ден.

На снимката – илюстрация на протеста на галерията в страницата й във Фейсбук.

Подобни новини

Back to top button