ЗемеделиеСоциалниСтраната

В петък ще протестират лозари от цялата страна

Хора и техника ще отстояват исканията си край Плевен, Монтана, Пловдив, Поморие и Харманли

От „Национално сдружение на българските лозари“ съобщават, че техни членове от цялата страна организират протест, при който ще блокират с трактори и коли важни пътни артерии на страната в района на градовете Пловдив, Монтана, Плевен, Поморие и Харманли. Протестът ще се състои на 25 февруари 2022 година, петък, и ще продължи от 8:30 до 10:30 часа. В Плевен мястото е детелината на John Deere на околовръстния път на Плевен, в посока Долни Дъбник. На всяка една от посочените локации за провеждане се очаква да присъстват най-малко 200 души с 20 трактора и 20 автомобила.

Целта на мероприятието е настояване към управляващите в лицето на Министерството на земеделието и храните и Народното събрание да обърнат внимание на лозарския сектор у нас, който през последните години преживява един от най-тежките си периоди.
„За разлика от други сектори ние не получаваме подпомагане нито за торове, нито за препарати за растителна защита. След редица срещи между представители на нашето сдружение и лица от МЗХ ни бе обещано финансова помощ през 2022 г. в размер на 30 млн. лв. за винени лозя и 2.5 млн. лв. за десертни лозя, което обещание не бе спазено. Гръмките изявления по време на коалиционните преговори между четирите управляващи в момента партии, в които наши представители също взеха участие, че ще има промяна и всички ръководители на агенции ще бъдат избирани публично, прозрачно и с конкурс, отново потънаха в нищото“, категорични са лозарите. Те настояват за субсидиране на българските лозари с 300 лв./дка за реално отгледано лозе; смяна на изпълнителния директор на Изпълнителна агенция на лозата и виното, Красимир Коев и провеждане на прозрачен конкурс при избора на нов изпълнителен директор. От бранша припомнят, че България е последна в ЕС по субсидиране на лозарството с 13.50 евро/дка годишно, като в останалите страни в ЕС субсидиите достигат 200-300 евро/дка годишно. „Това поставя българските лозари в крайно неконкурентно положение, имайки предвид един от основните принципи на ЕС за свободно движение на стоки и услуги. Бидейки най-голямата браншова организация в лозарския сектор у нас, имаме отговорността и задължението да защитаваме интересите на нашите членове и всеки лозар в страната“, категорични са от бранша.

Подобни новини

Back to top button