ПолицияСтранатаТърговия

Митничари задържаха над 1500 литра етилов алкохол без платен акциз, една трета от тях са открити в района на Никопол

През изминалата седмица митническите служители от ТД Митница Русе извършиха редица проверки на обекти във връзка с противодействието на производството, съхранението и търговията на етилов алкохол в нарушение на ЗАДС, съобщават от институцията. В частни домове и търговски обекти в района на Никопол, Дулово и Горна Оряховица са установени общо 1517 л течност с вид и мирис на етилов алкохол без заплатен акциз.
На 18.02.2022 година е предприета проверка на частен имот в района на община Никопол. В помещение в двора на имота митническите служители установяват монтиран казан за изваряване на домашен алкохол, за който лицето не притежава валидно удостоверение на регистрация на специализиран малък обект за дестилиране. В последвалата проверка на мазето на къщата митническите служители откриват съдове с различна вместимост, в които е съхранявана общо 507 литра безцветна течност с вид и мирис на етилов алкохол. Проверяваното лице не е предоставило документи за платен акциз, количествата течност за иззети и са на съхранение в ТД Митница Русе.
На следващия ден – 17 февруари, митнически служители извършват проверка на частен дом в района на Дулово. В стопанска постройка, прилежаща към имота, са открити три PVC бидона с различни вместимости, съдържащи около 260 литра течност с мирис на етилов алкохол. Допълнително в кухнята и избеното помещение на къщата са открити още 37 PVC туби с вместимости от 10 и 11 литра, пълни с идентична по вид течност. Общото количеството на съхраняваната в имота ракия е 638 литра. В момента на проверката собственикът не е предоставил документи, удостоверяващи плащането, начисляването или обезпечаването на акциза. По случая е образувано досъдебно производство по опис на ТД Митница Русе.
При проверка на смесен магазин в същото населено място в района на община Дулово, в дървената постройка до склада на търговския обект и в неработещата витрина са открити пет PVC туби и 9 шишета, пълни с течност с мирис на етилов алкохол. Общото количество на откритата течност е 53.7 литра. Проверяваното лице не е предоставило документи за платен или обезпечен акциз.
Отново в четвъртък, 17 февруари, при провеждане на съвместна операция със служители на МВР, е извършена проверка на къща в района на община Горна Оряховица. В хода на проверката е констатирано държане на 318 литра течност с вид и мирис на етилов алкохол, съдържаща се в 51 броя стъклени и PVC съдове. Проверяваното лице не е предоставило документи за заплатен акциз, а ракията е иззета.

Подобни новини

Back to top button