Водещи новиниСвета

Русия нападна Украйна

Руската армия атакува Украйна от всички възможни посоки и нанася ракетни удари по военни обекти и летища в няколко града по цялата територия, макар преди това президентът Владимир Путин да обяви „специална операция в Донбас“.

Действията на Москва са остро осъждани в цял свят, борсите се сринаха, а петролът и храните поскъпват, предстои Западът да обяви най-тежките санкции, които е подготвил, информира dnevnic.bg.

Ето информацията на sega-bg.com:

Около 5 часа тази сутрин Русия започна пълномащабна военна операция на територията на цяла Украйна. След ракетен обстрел по цели почти на цялата територия на Украйна, руската армия започна сухопътна атака – танкове навлязоха в Украйна и от Русия, и от Беларус.

Беларуски войници не са влизали в Украйна, заяви президентът Лукашенко.

Малко преди това руският президент Владимир Путин обяви, че е взел решение за специална военна операция. В обръщение към народа, Путин заяви: „Обстоятелствата изискват от нас да предприемем решителни и незабавни действия. Народните републики от Донбас се обърнаха към Русия с молба за помощ. В тази връзка, в съответствие с член 51, част 7 от Устава на ООН, с одобрението на Съвета на федерацията и в изпълнение на договорите за приятелство, ратифицирани от Федералното събрание, реших да проведа специална военна операция“.

Държавният глава отбеляза, че плановете на Русия не включват окупацията на Украйна, но Русия ще се стреми към нейната демилитаризация. „Целият ход на събитията и анализът на информацията показваше, че сблъсъкът на Руската федерация с националистическите сили в Украйна е неизбежен, въпрос на време”, заяви още руският държавен глава. Той се обърна към военните в Украйна с думите: „Вие се заклехте на народа, а не на хунтата, призовавам ви незабавно да сложите оръжие и да се приберете вкъщи”.

„Който се опита да да създаде заплахи за Русия – отговорът ще бъде незабавен“, така Путин се обърна към западните страни. „В Русия казват, че ако сме силни, нямаме нужда от разузнаване. Но истинската сила е там, където е истината”, допълни Путин.

Веднага след речта на Путин, около 5 часа сутринта информационните агенции предадоха за мощни взривове в Киев и Харков. Чуха  се взривове на международното летище  „Бориспол“ в Киев, но след това стана ясно, че то не е ударено с ракета, а украинската ПВО е стреляла по руски безпилотен самолет. Украинската столица е обстрелвана с балистични ракети, съобщи обаче украинското Външно министерство.

Хората в Киев са призовани да потърсят бомбоубежища, в града са включени сирените на „Гражданска отбрана“. Въпреки призивите да останат града, хиляди предпочетоха да напуснат украинската столица и образуваха километрични задръствания на изходите.

Украинските медии съобщават за взривове още в Краматорск, Одеса, Бердянск. Въздушното пространство над Украйна е закрито. В граничните с Украйна райони, Русия също закри небето си за граждански полети. Страната ни е нападната от Русия, с подкрепата на Беларус, съобщиха украинските гранични власти.

Президентът Зеленски свика заседание на Съвета за национална сигурност. Зеленски разпространи видеообръщение в социалните мрежи, в което призова за спокойствие. „Без паника. Ние ще победим. Слава на Украйна!”, заяви президентът.

Засега официалните данни говорят за най-малко 7 загинали и 9 ранени украински войници. Има само непотвърдени информации за свалени руски самолети и вертолет.

Подобни новини

Back to top button