ОбществоПроблемиСтраната

15 000 къса цигари в мека мебел и 225 л алкохол задържаха митническите служители на ГКПП Дунав мост

Митнически служители откриха 750 кутии (15 000 къса) цигари, скрити в мека мебел, и 225 л алкохол при проверка на излизащ от страната пътнически микробус. Акцизните стоки са с български бандерол, но над разрешените за лично потребление количества и без изискуемите от Закона за акцизите и данъчните складове (ЗАДС) документи. 
На 18.02.22 г. в района на ГКПП Дунав мост – Русе  митнически инспектори от ТД Митница Русе спират за проверка товарен микробус, пътуващ от България за Швеция с шофьор, петима пътници и багаж – лични вещи. Превозното средство е насочено за щателна митническа проверка в халето на митническия терминал, при която между превозваните вещи митническите служители намират цигари, укрити в корпуса на 3 броя мека мебел. Откритите тютюневи изделия са общо 750 кутии  (15 000 къса)  от 6 търговски марки цигари, облепени с български акцизен бандерол.
В  товарния отсек на превозното средство митническите служители установяват и кашони с общо  225 л алкохолни напитки в бутилки на известни марки ракия, водка, уиски и мастика, всички облепени с български акцизен бандерол. Шофьорът на микробуса не е предоставил изискуемите по ЗАДС документи за превозваните акцизни стоки, като е заявил, че те са предназначени за сватбата на негов приятел. 
Превозваните акцизни стоки  са иззети. По случая е съставен акт за установяване на административно нарушение на водача на превозното средство.
Агенция „Митници“ напомня, че съгласно ЗАДС пътници, пътуващи от България за друга държава-членка, могат да пренасят акцизни стоки до количествата, определени за лично потребление в Правилника за прилагане на ЗАДС – до 800 къса тютюневи изделия и до 10 л високоалкохолни напитки.

Информацията за лимитите за акцизни стоки при пътуване можете да видите в Информация за граждани – Информация за пътуващи  – Акцизни стоки https://customs.bg/wps/portal/agency/home/info-citizens/info-traveling/excise-goods

Подобни новини

Back to top button