Водещи новиниОбщество

Кметът на Плевен на 3 март: „Няма лоши народи, може би има лоши управници“

„Ние нямаме право да повдигаме костите на загиналите, независимо, че на 400-500 км от другата страната на Черно море се води братоубийствена война. Няма лоши народи – за нас руснаци и украинци не са врагове. Може да има лоши управници, но никога няма лоши народи“. Това каза пред множоеството на площад „Възраждане“ кметът на Плевен, Георг Спартански в словото си по случай 144-ата годишнина от Освобождението на България.

В деня на националния празник, който тази година е подложен на съмнение и породи много полярни емоции сред българите, кметът Спартански подчерта, че „дължим братска благодарност на всички тези синове от полята и степите и на Русия, и на Украйна, и от Беларус, и от Финландия, от Грузия и на румънците“, защото те са загинали за свободата на Плевен и на България.

Тържественият ритуал днес започна с приемане на военния строй от началника на Плевенския гарнизон бригаден ген. Юлиян Радойски, след което бе издигнато българското знаме. Свещеници отслужиха панихида за всички воини, загинали за Освобождението на Плевен и България.

Пред параклиса-мавзолей бяха положени венци и цветя.

В дошлите на тържеството имаше деца и възрастни в национални носии. Освен български знамена се виждаха руски и украински.

За първа година на 3 март, преди началото на общоградското честване кметът Георг Спартански и неговият екип са поднесли цветя и пред паметниците на Христо Ботев и на Васил Левски, става ясно от снимки, публикувани в официалния сайт на Община Плевен.

Тази вечер параклис-мавзолеят „Свети Георги Победоносец“ ще бъде осветен в цветовете на българския трибагреник.

Снимки: Цветанка Христова и пресцентър на Община Плевен

Подобни новини

Back to top button