Пазар на трудаПравоСтраната

Кампания за превенция на трафика на хора с цел трудова експлоатация

Националната комисия за борба с трафика на хора и 10-те местни комисии за борба с трафика на хора в страната поставят началото на станалата традиционна Национална кампания за превенция на трафика на хора с цел трудова експлоатация. Кампанията цели да повиши осведомеността и чувствителността на обществото и уязвимите групи по отношение на механизмите за въвличане в трафик на хора с цел трудова експлоатация, както и да насочи вниманието към начините за предпазване от рискови ситуации и осигуряване на безопасна трудова миграция.
В следствие на пандемията от COVID-19, влошената икономическа ситуация и нарастващата безработица създават предпоставки за предприемане на рискови инициативи за трудова реализация и абсолютно подценяване на съмнителни предложения за работа, което в крайна сметка увеличава риска от въвличане в трафик с цел трудова експлоатация.
В рамките на кампанията ще бъдат реализирани редица събития и инициативи с цел целенасочена превенция и повишаване на информираността особено на българските граждани, които желаят да работят в Европа, на чуждестранните граждани (временни или сезонни работници) на територията на България, както и на работещите в рискови сектори, в т. ч. и хора в риск от въвличане в трафик с цел трудова експлоатация.
Планираните дейности включват кръгла маса „Предизвикателства при идентификацията, разследването и превенцията на трафика на хора с цел трудова експлоатация“, с участието на представители на Министерство на правосъдието, Министерство на труда и социалната политика, ИА „ГИТ“, Агенция по заетостта, Служби по трудови и социални въпроси, Министерство на вътрешните работи, Върховна касационна прокуратура, районни и окръжни прокуратури, синдикални и неправителствени организации; регионален форум в Благоевград на тема „Трафик на хора с цел трудова експлоатация – идентификация и превенция в условията на криза и нарастваща безработица“, с участието на представители на синдикати, Прокуратура, трудови бюра и др.; участие в 20-то юбилейно издание на „Национални дни на кариерата“, организирано от JobTiger; форуми за студенти от Бургас, Русе, В. Търново и Сливен; онлайн Академия за доброволци от Пловдив, Пазарджик и В. Търново; обучения на ученици от цялата страна; обучения за ромски медиатори от Плевен, Ловеч и В. Търново; информационни сесии/трудови ателиета с безработни и уязвими лица, с подкрепата на Бюрата по труда; обучения на специалисти, имащи отношение към проблемите свързани с трафика на хора, разработване на специализирани информационни материали, както на български език, така и на английски и руски за чуждестранни граждани, работещи сезонно по черноморските и зимни курорти и др.
Националната комисия за борба с трафика на хора призовава всички, които заминават да работят извън България, да бъдат изключително внимателни. Да се информират обстойно за всяка една стъпка преди да вземат окончателно решение за отпътуване в чужбина.
Много често фирми или конкретни лица, особено в по-малките населени места, търсят работници и обещават невероятни условия за сезонна или временна работа. Често успяват да ги убедят, че няма никакви рискове, но при трафика на хора предварителните обещания на работодателите се разминават драстично с реалните условия на живот и труд. Налага се служителите да работят за минимално възнаграждение, а понякога дори не им плащат, документите им за самоличност са отнети и задържани от работодателя или трето лице, принудили са ги да заплаща нерегламентирана сума на фирма или на познат, който посредничи за намиране на работата, затова, че им е осигурена заетост. Не са изключения и случаите, когато се налага работниците да чака, защото не им дават да започнат работа веднага. И така, докато не изхарчат всичките си налични средства и не задлъжнеят.
Ако сте в чужбина и сте в беда, незабавно се свържете с българското представителство в страната, в която се намирате. Потърсете помощ от полицията, дори да нямате документи. Вие вероятно сте жертва на сериозно престъпление и ще ви окажат помощ.
Научете повече за проблемите, свързани с явлението „трафик на хора“ на интернет страниците на Националната комисия: www.antitraffic.government.bg и www.antitraffic.bg
ВАЖНИ КОНТАКТИ:
Единен европейски номер за спешни случаи 112 (напълно безплатен, набира се без код)
Национална комисия за борба с трафика на хора – тел. + 359 2 807 80 50 (работно време: от понеделник до петък, от 9:00 до 17:30 ч.), e-mail: [email protected]
Местни комисии за борба с трафика на хора в градовете:
Благоевград, тел.: + 359 73 86 77 77, e-mail: [email protected];
Бургас, тел.: + 359 885 532 692, e-mail: [email protected];
Варна, тел.: + 359 52 820 748, e-mail: [email protected];
Велико Търново, тел.: + 359 62 619 222, e-mail: [email protected];
Монтана, тел.: + 359 96305 471, e-mail: [email protected];
Пазарджик, тел.: + 359 34 402 241, e-mail: [email protected];
Плевен, тел.: +359 889 789 255, e-mail: [email protected];
Пловдив, тел.: +359 32 622 136, e-mail: [email protected];
Русе, тел.: + 359 82 841 918, e-mail: [email protected];
Сливен, тел.: + 359 44 611 336, e-mail: [email protected]
Национална телефонна линия срещу трафика на хора, фондация „Кампания А21“ – 0800 20 100
ИА „Главна инспекция по труда“:
– Гореща телефонна линия – 0700 17 670
– Телефон за сигнали на български граждани, работещи в чужбина (00359) 2 8101 747
Национална телефонна линия срещу трафика на хора, фондация Кампания А21 – 0800 20 100
Конфедерация на независимите синдикати в България (КНСБ) – http://www.knsb-bg.org/; Трудовоправна приемна: 02/ 40 10 427

Подобни новини

Back to top button