НПООбразованиеОбщество

При голям успех преминаха първите състезания в пъзел стаята „Европа – от легендата до днЕС“

От февруари 2021 г. екипът на фондация „Съвременна плевенска медия“ работи по проект „НОВА Декларация на Шуман – разговор на поколенията за НОВА Европа“. Той се финансира по програмата на Европейската комисия „Европа за гражданите“. В Плевен, както и при партньорите по проекта от Гърция, Испания и Полша вече са проведени две от дейностите по проекта – Среща между поколенията, с наслов „70 години в 70 минути“, и конкурс за есе и рисунка на тема „Моята Декларация на Шуман“.

Ковид пандемията и дългите периоди на онлайн обучение в училищата отложиха за тази календарна година старта на следващата дейност – състезания за ученици в тематичната пъзел стая „Европа – от легендата до днЕС“.

Първите две състезания вече са факт. Те се проведоха на 9 март 2022 г. в Професионалната гимназия по механоелектротехника – Плевен. Състезателите се справиха с решаването на загадките за изключително кратко време и надминаха дори най-оптимистичните очаквания на организаторите, а и на своите преподаватели.

Петчленните отбори в състав Севделина, Владимир, Дейвид, Мартин и Галин от 10-и Б и съучениците им Теодора, Кристиян, Велизар, Томислав и Александър от 10-и А започнаха плахо, но преминаха устремно през загадките. Дори реденето на пъзел не ги затрудни. Едните се престрашиха да изсвирят на електрическо пиано, а другите изпяха Химна на Европа. Всички участници получиха награди.

Заслугата за отличната подготовка на учениците е на преподавателите Наташа Басарова и Юлия Младенова. Пролича високата обща култура на десетокласниците, както и знанията им за Европейския съюз, излизащи извън нужното за справяне със загадките.

Идеята на образователната пъзел стая „Европа от легендата до днЕС“ е да срещне плевенски ученици от 7-и до 12-и клас с историята на нашия континент от легендата за Зевс и Европа, през създаването на националните държави, постиженията на великите умове, откритията на учени и произведенията на творци, до бурния 20-и век, родил най-великата идея – за обединение на европейските народи с цел мирно съществуване. Загадките са 12 и са скрити в картини, карти, кутии, колажи, пъзел. Участниците имат нужда от нужда от знания по история, география, литература и музика, от ориентиране по географски карти и за посоките на света, но най-вече от съобразителност и работа в екип, за да спечелят 12 златни звезди и да излязат от стаята за колкото може по-кратко време. Консултант по концепцията на пъзел стаята е Катерина Сашева Ценкуловска. Младата плевенчанка е автор и организатор на първата и засега единствена у нас мобилна образователна пъзел стая, която тя реализира преди 5 години.

Излизането от стаята е символично. Преминаването през нея отвежда младите хора в една отворена, приобщаваща и по-демократична Европа. Особено емоционален е финалът, който много се хареса на първите участници в предизвикателството.

До края на март и през април предстоят състезания в още 8 плевенски училища и гимназии.

На 9 май тази година в голямата зала на художествена галерия „Илия Бешков“ ще се състои заключителното събитие по проект „НОВА Декларация на Шуман – разговор на поколенията за НОВА Европа“ – международна среща с участието на чуждестранните партньори.

Подобни новини

Back to top button