КултураОбразование

Проект на НУИ „Панайот Пипков“ запали малките деца за занимания с класически музикални инструменти

Над 40 са заявленията за обучение по цигулка, виолончело, акордеон, фагот, обой и валдхорна

С концерт, проведен в НУИ „Панайот Пипков“, миналия петък, 23 февруари бяха представени постигнатите резултати по проект „Малки музикални инструменти за голямо музикално бъдеще“, финансиран по Програма за възстановяване и развитие на държавни, регионални и общински културни институти на Национален фонд „Култура“. През есента на 2022 година проектът е одобрен и НУИ „Панайот Пипков“ получава над 50 000 лева. Със средствата бяха осигурени инструменти в подходящи за възрастта на обучаваните деца размери. Най-добрите преподаватели от НУИ „Панайот Пипков“ пък са включени в помощ на малките музиканти от детски градини и основни училища на Плевен.

След серия от предварителни опознавателни концерти, предвидени в плана за реализиране на проекта, общо желаещите да се занимават с музикален инструмент са над 40 деца. Двадесет и седем малчугани са избрали цигулката, като свой пръв помощник в света на музиката. Други седем са се спрели на нейния по-голям събрат виолончелото. Пет деца ще изучават тънкостите на свиренето с акордеон. По едно дете избраха „Обой“, „Фагот“ и „Валдхорна“ – едни от най-търсените инструменти днес за симфоничните оркестри.

Що се отнася до петъчното културно събитие, то имаше за цел да покаже първите овладени стъпки на децата в света на музиката, подкрепени от техните преподаватели, родители, приятели и роднини. На сцената на зала „Божко Шойков“ се качиха малките музиканти от детски градини „Слънце“ и „Иглика“ и  начални училища „Христо Ботев“ и „Патриарх Евтимий“ – основни партньори по проекта. Изключително радостна новина е и фактът, че към идеята на НУИ „П. Пипков“ се присъединиха и други образователни институции. Деца от ДГ „Чучулига“, ЧДГ „Първите седем“ и Основно училище „Валери Петров“ също зарадваха родителите си. Всички те представиха новите класически инструменти и как музицират с тях.

Концертът откриха цигуларите от ДГ „Иглика“ с преподавател Елена Николова. Децата показаха познания по устройството на музикалния инструмент и изсвириха кратки мелодии. Бъдещият виолончелист Виктор Савов от ДГ „Иглика“, подкрепян от преподавателя Лора Табакова направи своите начални изяви на голяма сцена.

Малкият Калоян от ДГ „Иглика“ сподели пред нас, че се е колебал кой инструмент да избере, но в крайна сметка се е спрял на валдхорна. „Патешки танц“ беше пиеската, подготвена заедно с неговия преподавател Цанко Цанков.

Дойде ред и на малко по-големите. Виолистките Ема Тончева, Лора Караджова и Изабел Начева, с преподавател Ирина Йонкова изпълниха откъс от „Алегро“ на Моцарт и различни мажорни гами. В момента момичетата учат в Иновативно начално училище „Христо Ботев“ Плевен.  

На къде без една от най-силно присъстващите специалности в живота на НУИ „Панайот Пипков“, а именно „Акордеон“. Въздействието и е огромно и то е повлияло на малките прекрасни госпожици Яна Василева и Виктория Кръстева, възпитаници на НУ „Патриарх Евтимий“ и Божидара Захариева от  ОУ „Валери Петров“. Акордеонистките, обучавани от преподавател Ценка Тодорова, артистично и умело изпълниха пиесите „Игра“ и „В ритъма на валса“.

Благодарение на популяризаторската дейност на екипа по проекта, специалност „Обой“ има вече своя малък възпитаник. Това е Цветин Маринов от ДГ „Иглика“ с преподавател Мариан Георгиев. Бъдещият обоист изсвири „Песничка“. Но в ръцете му имаше приличащ на дървена свирка инструмент с названието блок флейта. Както любопитно отбеляза приказната водеща на концертната програма Палечка – Деница Златева, всеки който желае да свири на обой е необходимо да започне обучението си с този инструмент.

Традицията беше спазена и сега. Тържественият детски концерт завърши с радостна песен „Ключ към песните“, изпълнена от всички участници. Бъдещите музиканти със силен мелодичен глас изпратиха присъстващите в залата под съпровода на пиано на Валентина Иванова, преподавател по „Развитие на музикалните способности.

За резултата и постигнатото по проекта най-точно свидетелстват думите на един от ръководителите, госпожа Деница Златева. Според нея, в рамките на проекта, екипът е успял да достигне до нови публики. Събуден е интересът и желанието на децата, с подкрепата на техните родители, да започнат обучение за развитие на музикалните им способности. Направени са първи стъпки в инструменталното изкуство с подходящи за тях инструменти, чието закупуване е финансирано от НФ „Култура“. „Чрез проекта открихме много талантливи деца, голяма част от тях ще продължат да развиват своите заложби в НУИ „Панайот Пипков“ през предстоящата учебната 2024/2025 г.“, обобщи на финала Ценка Тодорова.

Подобни новини

Back to top button