ИсторияПроизводствоСтраната

Как и защо „анадолският трън“ в Клисура се превърнал в „златният трън“

Мобилната изложба „Златният трън” на Исторически музей в Клисура гостува в Регионален исторически музей на Плевен. Официалното откриване ще се състои на 7 октомври 2021 година, четвъртък, от 16:30 часа, във II-ро изложбено фоайе на музея. Чрез постерни табла със снимки, изложбата разказва за пътя на маслодайната роза. Ще бъдат показани и предмети, които са характерни за розопроизводството. Изложбата ще бъде открита и представена от Стоян Иванов – директор на Историческия музей в Клисура. Ще остане експонирана в Плевен до 15 декември 2021 година.
––––––––––––––––––––––––––––––
Изложбата „Златният трън” разказва за пътя на маслодайната роза от Анадола до малкото подбалканско градче Клисура. Виждайки за пръв път растението, клисурци присмехулно го наричат „анадолския трън”. Когато след време анадолският трън избавя местните абаджии от разоряване, клисурци сменят името с по-достойно –„златния трън”. А гурбетчията, който пренася розата, наричат „шойлек” т.е. благодетел.
Постепенно Клисура става водеща в розопроизводството. До Априлското въстание насажденията в града са около 3 хил. дка. Годишно се преработват над 600 хиляди килограма розов цвят. В един от докладите си за последствията от Априлското въстание Юджийн Скайлър казва, че годишната реколта от розово масло в Клисура е „около 140 фунта, или четвърт от всичкото производство на България.” Той допълва, че „това масло на Клисура се особено отличавало”. Явно е било така, след като цената му винаги е с няколко гроша по-висока от тази на маслото от околните селища. По-късно в сп. „Нива” от 1926 г. се прави интересно сравнение: „Както никой букет цветя не е съвършен и пълен без рози, така и никое от двете – карловското или казанлъшкото масло – не е изящно наглед и благоуханно на мирис, ако не съдържа почетна пропорция от клисурското розово масло.”
Какво прави клисурското гюлово масло уникално, какво са гюлпана и шачаче, как да си направите домашна помада от рози или пък прочутото сладко от рози, а защо не и гюловица, както и още много интересни факти и данни за розопроизводството можете да научите от мобилната изложба на ИМ – Клисура „Златният трън”.

Подобни новини

Back to top button