Водещи новиниОбщинска и държавна администрацияПроблемиСтраната

Бъдете внимателни – има грешки в попълнените от НАП данъчни декларации

3 май 2022 година е крайният срок за деклариране на доходите на физическите лица и плащането на дължимия данък. Ако нямат просрочени задължения към бюджета, подалите годишните си декларации по електронен път до 31 март ползват отстъпка до 500 лева от данъка за довнасяне

Нови изненади поднесоха тазгодишните предварително попълнени от Националната агенция за приходите (НАП) електронни данъчни декларации, пише segabg.com. В декларациите за втора поредна година фигурират и доходи от продажби по интернет. Според публикацията данъкоплатци са открили неточни данни – вместо приходи от продажби, в данъчните им декларации НАП са посочили суми от покупки на стоки по интернет.
Продажбите на лични вещи чрез платформите за електронна търговия са освободени от облагане. Облагаеми са само доходите, получени при продажба на предмети, закупени с цел препродажба или произведени с цел продажба. Т.е. когато физическото лице действа като търговец, независимо дали е регистриран като такъв по Търговския закон. Тези доходи от е-търговия се декларират в Приложение 2 на данъчната декларация. Това е приложението за деклариране на доходи от стопанска дейност. Доходите, обявени в него, се облагат с 15% данък, а не с 10% както доходите от трудова дейност.
От segabg.com съветват данъкоплатците, които вече са установили, че имат попълнени от НАП подобни доходи в Приложение 2 на електронната данъчна декларация, внимателно да ги разгледат, преди да ги одобрят. НАП набира тази информация от над 10 пощенски оператора, подали данни за милиони пратки през миналата година, за които чрез наложен платеж са изплатени суми на продавачите през интернет. Във приложението от данъчната декларация се посочва името на куриерската фирма, броят на изпратените пратки, както и размерът на получените суми. НАП обаче няма информация коя от тези продажби е на лични вещи, за да ги отсее, твърдят от сайта.
Ако данъкоплатец не е съгласен с попълнената от НАП информация, той може да я промени. Например когато става въпрос за продажба на лични вещи, доходът не е облагаем и не трябва да се декларира, данните могат да се изтрият с натискането на един бутон. Ако това не бъде направено, означава, че данъкоплатецът се съгласява със записаните данни и ще трябва да плати 15% данък върху тези доходи.
От segabg.com се позовават на случаи, когато данъкоплатци установяват, че в Приложение 2 фигурират суми, които не са от продажби, а от покупки на стоки от интернет. Грешката е забелязана, когато закупената стока се е оказала дефектна или не отговаря на описанието и купувачът я отказва. Търговецът му връща парите, но куриерската служба отразява документа като наложен платеж, който изпраща на НАП. И в този случай данъкоплатецът трябва просто да изтрие този доход от попълненото от НАП приложение.
Когато в предварително попълнената електронна данъчна декларация данните се коригират, автоматично наново се преизчислява дължимият данък. Корекции може да се правят и за другите видове доходи, ако данъкоплатецът не е съгласен с попълнените вече суми – доходите от трудови правоотношения, граждански договори и хонорари, наеми, получени агросубсидии. Добре е обаче преди това да се потърси и консултация с НАП, за да се уточнят претенциите.

Подобни новини

Back to top button