АрмияИстория

16 март – Празник на военните формирования от Плевенския гарнизон

Преди 109 години, на 16 март, Четвърти пехотен плевенски полк бележи славна победа в боевете при Акалан в Балканската война. Тази дата е възприета като празник на полка и на Плевенския гарнизон.
Четвърти пехотен плевенски полк е част от Девета пехотна плевенска дивизия и един от първите 8 полка на българската войска, възродила се след Освобождението. От Плевен тръгват войниците от четирите пехотни полка на дивизията и един артилерийски полк по бойните пътища на Балканската, Първата и Втората световна война. Водят битки, търпят лишения, побеждават, гинат далеч от родината, за да я има нея – майка България !
На 16 март 2022 година, сряда от 10 часа, командирите на военни формирования от Плевенския гарнизон ще поднесат цветя на паметника на 4-ти пехотен Плевенски полк. От 11 часа пред паметника на 9-та пехотна Плевенска дивизия, на площад „Свобода“, ще се състои ритуал по отбелязване на славната годишнина.
В честването ще вземат участие представителни части от ВВВУ „Георги Бенковски“, в.ф. 22160, в.ф. 38220 и 12 Авиационна база.
В знаменната група ще се включат и знамената на военно-родолюбивите организации. Молебен за здраве ще отслужат свещеници от плевенските храмове.
Военнослужещи и представители на военно-родолюбивите организации ще бъдат наградени за постиженията си по случай празника.
В събитието ще участва и Представителният духов оркестър на ВВС.

Подобни новини

Back to top button