АрмияОбразование

Подобряване на материално техническата база на ВВВУ „Георги Бенковски“ обсъждаха депутати, посетили Долна Митрополия

Закриването на училището и свеждането му до факултет се отчита за огромна грешка, която се е отразила на подготовката на кадри за ВВС и за гражданската авиация, загубени са чуждестранните обучаеми, нарушено е развитието на научния потенциал

Членове на Комисията по отбрана в 47-то Народно събрание депутатите от 15 МИР Иван Манев и Стоил Стоилов, заместник-председателят на Комисията капитан III ранг о.р. проф. д-р к.д.п. Благовест Белев, летецът-пилот и заместник-председател на Комисията Николай Дренчев и колегите им – депутатите Виктор Насър, Джейхан Ибрямов и Христо Симеонов посетиха ВВВУ „Георги Бенковски“, информират от училището. Заедно с полковник Димитър Георгиев – началник на щаб на ВВС и полковник Ивайло Ангелов – заместник – командир на 12 Авиационна база се запознаха с процесите, съпътстващи възстановяването на Висшето училище в Долна Митрополия.
Началникът на ВВВУ бригаден генерал Юлиян Радойски запозна гостите с мисията, целите и задачи и основните аспекти в осъвременяване обучението на 160 курсанти и 160 студенти в осемте специализации и седемте докторски програми.
Вместо за три години училището получи акредитация в направления 5. 2, 5. 5 и 9. 2 само за година и половина. Лицензирани са „Организация за обучение и изпитване на персонал за техническо обслужване“ и Одобрена организация за обучение „Димитър Списаревски“. Летище Долна Митрополия е лицензирано и като летателна площадка. Създадени са две нови катедри: „Техническа експлоатация на летателните апарати“ и „Авиационен мениджмънт“. Сертифициран е Професионалния сержантски колеж – ВВС. Започва реализацията на съвместни дейности със сродни университети, фирми, така и с осем авиационни европейски университета. Подобрено е комуникационно информационното осигуряване, както и чуждоезиковото обучение за покриване изискванията на STANAG 6001. Най-новата придобивка е Центъра за космически и авиационни наблюдения.
За да се реализират намеренията за по-ефективно обучение, училището се нуждае от нови учебно-тренировъчни самолети – поне два леки витлови самолета и два вертолета. В същото време в бюджета са му отпуснати най-малко средства от всички военни университети.
ВВВУ разработва идеи за обучение и подготовка по авиационни специалности на младежи в две професионални гимназии, както и съвместна подготовка на парамедици за спешната медицинска помощ, системата HEMS, заедно с Медицинския университет в Плевен.
Депутатите търсиха отговори на редица въпроси, свързани с новостите в обучението, наличната авиационна техника и начините за решаване на финансовите казуси.
След 20 годишният погром на материалната база, забележително е постигнатото само за две години, единодушни бяха членовете на Комисията. Закриването на училището и свеждането му до факултет се оказа огромна грешка, която се отрази на подготовката на кадри за ВВС и гражданската авиация, както и оттеглянето на чуждестранните обучаеми, развитие на научния потенциал.
Необходими са ресурси и труд, които според проф. д-р Белев може да се осигурят чрез Плана за възстановяване и устойчивост; чрез връзката между Комисията по отбрана и изпълнителната власт. Подкрепа получи и идеята на депутата Христо Симеонов за промяна в закона за професионалното образование, което да подобри и осъвремени необходимостта от подготовка на средни технически кадри.
Гостите бяха запознати и с дейността на 12 авиационна база от полковник Ангелов.
Посетиха кабинети на катедра Катедра „Тактика, въоръжение и навигационна подготовка“ с началник полковник доц. д.н. Милен Атанасов, кабинет за чуждоезиково обучение на Департамент „Природни и хуманитарни науки с директор доц. д-р Галина Тодорова.
Полковник Деан Николов и лейтенант Милен Симеонов, запознаха гостите с възможностите за обучение на ръководителите въздушно движение. В Центъра за космически и авиационни наблюдения те научиха за дейността на членовете на Космическото общество на училището, които имат вече 4 признати открития на астероиди.
Обект на посещението бе и изграждането на Техническата база за ремонт на катедра „Техническа експлоатация на летателните апарати“ с началник полковник доц. д-р Любомир Митов и прекият ръководител на базата полковник доц. д-р Христо Чуклев.
Гостите се запознаха с летателния тренажор, а на самолетната стоянка – със самолетите L-39, PC9M и новият ZLIN, на които се обучават курсантите и разширяват подготовката си пилоти от авиационните бази на ВВС.

Подобни новини

Back to top button