ОбществоПолицияСтраната

106 кг марихуана откриха митнически служители в двоен под на полуремарке

106 кг марихуана в 95 вакуумирани пакета откриха митнически служители в двоен под на хладилно полуремарке. Това обявиха на съвместен брифинг във Враца прокурор Елена Станева-Кирова, говорител на Окръжна прокуратура – Враца и Светослав Славчев, началник сектор в Териториална дирекция Митница Русе.
На база рискова селекция малко след полунощ на 05.04.2023 г. митнически служители на ГКПП Ферибот Оряхово спират за проверка влизаща в страната товарна композиция от влекач и хладилно полуремарке. Двамата шофьори обясняват, че се връщат от Испания и не превозват товар. При първоначалния оглед в хладилното полуремарке митническите инспектори установяват, че в него се превозва само амбалаж – оборотни европалета.
При щателната митническа проверка митническите служители откриват капак в пода на полуремаркето. След отварянето му те установяват, че изолацията под пода на хладилното полуремарке липсва и пространството е запълнено с вакуумирани прозрачни найлонови пакети със зелена тревиста маса, наподобяваща съцветия от растението канабис. Установено е наличието на общо 106,232 кг съцветия от канабис (марихуана), съдържащи се в 95 вакуумирани пакета.
Окръжна прокуратура–Враца привлече две лица в хода на разследване по образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 242, ал.2 от НК. С постановление на наблюдаващия прокурор водачите на превозното средство – Т.Т. (на 48 години) и С.Б. (на 30 години), са привлечени в качеството на обвиняеми и са задържани за срок от 72 часа.
За престъплението, в което са обвинени, законът предвижда наказание „лишаване от свобода” за високорискови наркотични вещества от десет до петнадесет години и глоба от сто хиляди до двеста хиляди лева и за рискови наркотични вещества – „лишаване от свобода“ от три до петнадесет години и глоба от десет хиляди до сто хиляди лева.

Подобни новини

Back to top button