COVID-19Водещи новиниЗдравеСтраната

Без COVID тестове в училищата след 29 март, седмица по-рано отпадат зелените сертификати

За сега остава в сила задължителното носене на маски в закрити обществени пространства

Считано от 21 март, понеделник, отпада изискването за „зелен сертификат“ за всякакви дейности и мероприятия в България, ограничени до момента, гласи издадената в четвъртък, 17 март 2022 година, заповед на министъра на здравеопазването.
От същата дата се облекчават противоепидемичните мерки и във висшите училища като присъственото обучение там ще се провежда при следните условия:
въведено е обучение по график, при което не се допуска едновременно провеждане на практически или семинарни упражнения на повече от 50% от групите, както и смесване на групи;
създадена е организация за провеждане на лекции при 50% заетост на помещенията.
Остава изискването за редовно проветряване, дезинфекция на помещенията и носене на защитни маски за лице от студентите и преподавателите.
От 29 март 2022 година, вторник, отпада изискването за изследване с щадящи тестове в училищата в страната, гласи същата заповед на министъра на здравеопазването. От това следва, че учениците ще бъдат тествани още два пъти, за да влязат в клас – на 21 март и на 28 март. Всички останали противоепидемични мерки в училищата остават в сила.
Здравните власти въведоха скрининговите тестове с проба от слюнка като условие за присъствено обучение на 10 ноември 2021 г. Първоначално изследването се провеждаше два пъти седмично. От 21 октомври м.г. беше въведен „зелен сертификат“ и редовното изследване отпадна за учениците и учителите с валиден документ за ваксинация, преболедуване, наличие на антитела или отрицателен резултат от лабораторен тест. От 6 декември м.г. останалите ученици се тестват само веднъж в седмицата. Редовно се проверяват също учителите и непедагогическите специалисти без „зелен сертификат“. Присъствени занятия се провеждат без условие за тестване в общини с ниска обща заболеваемост – под 250 на 100 000 души.

Подобни новини

Back to top button