Водещи новиниОбществоПолитикаСтраната

Асен Василев съобщи, че разследването срещу Борисов е за ощетяване на бюджета с 556 млн. лева

Репресия е когато бият студентите зад колоните на Министерския съвет, каза още вицепремиерът

Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов е в ареста от снощи. Задържането е по полицейско разследване за 24 часа. Освен него са задържани бившият финансов министър Владислав Горанов и пиарът на Борисов Севделина Арнаудова. Задържането е по разследване за изнудване, бяха първоначалните данни от адвоката на бившия премиер.

Според съобщението на МВР разследването е свързано със злоупотреби с европейски средства, според адвоката на Борисов – със сигнал за изнудване.

„Министерството на правосъдието не следи действащи текущи разследвания и няма правомощия по тях, освен ако не бъде поискана правна помощ. Такава по конкретния случай до този момент не е поискана“, заяви пред Би Ти Ви министър Надежда Йорданова.

Тя заяви, че разполага с информация за случващото се от публични източници.

„Нека дадем време на разследващите органи . Законът трябва да се прилага по един начин за всички“, каза Йорданова. Тя отново подчерта, че по време на срещата й с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши вътрешнополитически казуси не са коментирани.

Бившият депутат и бивш зам.-финансов министър Георги Кадиев съобщи в профила си във „Фейсбук“, че той също е дал показания по сигнала на „Боец“ от декември миналата година. Вто неговият ФБ пост от снощи: „Прибраха точно тези, свързани с подкупа от Васил Божков. Значи пак ще ме викат за показания“.

Тази сутрин Кадиев сподели: „Потвърждавам, че сигналът на БОЕЦ съществува и по него се работи. Преди месец дадох показания по него като автор на законодателство по Закона за хазарта от 2014-2015. Преди мен бяха дали показания Васил Божков и Менда Стоянова. Не съм виждал показания на Борисов и Горанов. Минаха 8 години, но съм абсолютно убеден, че толкова нескопосано законодателство от ГЕРБ (вносител Менда Стоянова) не е неумишлено. Дали Божков наистина е занесъл 60 млн.лв. кеш на Горанов в МФ, както казва в показанията си, няма как да знам. Може би идва краят на тази история. А може би това е само предговор“.

И още: „Пред МС тълпа от ГЕРБ реве „червени боклуци“. От МВР ме викат за показания, както снощи предположих. Работата отива към форсмажор и без Украйна“.

В Народното събрание вицепремиерът Асен Василев даде подробности за причините за арестите на Бойко Борисов, пиара му Севделина Арнаудова, бившия финансов министър Владислав Горанов и бившата шефка на бюджетната комисия Менда Стоянова.

„Това е много хубава стъпка. Действа се по сигнала на Васил Божков и доклад на Агенция „Държавна финансова инспекция“ от миналото лято. Тя установи, че има вреда от 556 млн. лева заради бездействие на пряко ръководената от Владислав Горанов Комисия по хазарта. Тези данни бяха изпратени на българската прокуратура, която не предприе никакви действия да се защитят парите на данъкоплатците“ каза вицепремиерът

Василев не даде подробности защо е бил разпитван премиерът. Добави, че се радва, че макар и късно има действия. Той коментира и гледната точка на ГЕРБ, че са извършени репресии.

„Репресия е когато бият студентите зад колоните на Министерски съвет. Да оковеш човек и да го държиш с часове на площата да го снимат. Вчера имаше ли такива кадри? Полицията си върши работата по закон. Има задържане за 24 часа, мярката е по нормалния ред, няма полицейско своеволие – да хвърляш някого по очи и да му казваш, че е престъпник, след това да разпространяваш кадри„, каза Василев.

Подобни новини

Back to top button