КлиматСтраната

Със студено време настъпва у нас астрономическата пролет

В 17:33 часа у нас в неделя, 20 март 2022 година, настъпва астрономическата пролет, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология.
Астрономически началото на пролетта е около 21 март в Северното полукълбо и около 23 септември – в Южното. Пролетните месеци в Северното полукълбо са март, април и май, а в Южното – септември, октомври и ноември.
Пролетта настъпва в денят на пролетното равноденствие – това е моментът, в който траекторията на Слънцето по небесната сфера пресича небесния екватор, а денят и нощта са с еднаква продължителност. Настъпването на пролетта, както и останалите смени на сезоните, се дължи на наклона на земната ос, който е 23.5° спрямо равнината, в която е разположена орбитата на Земята. Поради този наклон различните части на планетата ни получават различно количество слънчева светлина в даден момент. За всяка точка от земната повърхност това количество светлина се променя с движението на Земята около Слънцето, съответно се променя и температурата. Това обуславя смяната на сезоните.
С напредването на пролетта все по-голяма част от съответното полукълбо е осветено от слънцето, температурите се повишават, а природата се връща към активен живот. Продължителността на деня постепенно нараства и става все по-голяма от тази на нощта.
Пролетта завършва с лятното слънцестоене – около 21 юни в Северното полукълбо и 21 декември – в Южното полукълбо.
Тази година астрономическата пролет идва със студено време, вятърът ще остане от север-североизток, слаб, по морския бряг – умерен, е прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология. По-значителни увеличения на облачността ще има над източните и планинските райони, вероятността за валежи е малка.
Минималните температури ще са между минус 7° и минус 2°, и максимални – между 3° и 8°. В понеделник облачността над цялата страна ще се увеличи и на места ще превали слаб сняг.

Подобни новини

Back to top button