ОбразованиеОбществоПравоСтраната

Учениците победители в програмата “Прокурор за един ден” посетиха Съдебната палата в София

Четиримата ученици – победители в програмата “Прокурор за един ден”, посетиха днес Съдебната палата в гр. София. Те бяха посрещнати  от заместника на главния прокурор при Върховната касационна прокуратура Даниела  Машева и говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Победителите бяха съпроводени от председателя на Асоциация на прокурорите в България Владимир Николов и прокурор от Кралската прокурорска служба към Британското посолство в София. 
Учениците – Касандра Радославова от Плевен, Златка Димитрова от Пловдив, Ванеса Филипова от София и Любка Ангелова от Самоков, бяха запознати с работата на прокурорите във Върховната касационна прокуратура. Те от своя страна разказаха за мотивацията си да участват в конкурса за есе и споделиха мечтата си да станат прокурори.
Програмата “Прокурор за един ден” бе обявена на 16.11.2021 г. от Асоциация на прокурорите в България съвместно с Центъра за етнически диалог и толерантност “Амалипе” и Младежка фондация „Арете“ по случай Международния ден на толерантността – 16 ноември. Ученици между 16 и 18 години трябваше да напишат есе за съдебната система и работата на прокурора.   Инициативата е на Кралската прокурорска служба към Британското посолство в София и допълва вече добре познатата и успешна друга кампания– „Посланик за един ден“. 
Програмата цели да бъдат насърчени ромски младежи от цяла България да обмислят бъдеща роля или професионална кариера в системата на наказателното правосъдие, като им се даде възможност да разберат какво е да бъдеш прокурор и да се постави акцент върху важността на върховенството на закона сред младите хора.

Подобни новини

Back to top button