COVID-19БизнесВодещи новиниОбществоСтраната

Предстои да се обсъжда краят у нас на извънредната COVID обстановка

Маските остават като опция при необходимост, но обекти няма да се затварят

Група депутати от управляващата коалиция са внесли в четвъртък, 24 март 2022 година, проект за промени в закона за здравето, съобщават електронни издания. С промените се уреждат действията на здравните власти в условията на нормално функциониране на държавата, като от 1 април 2022 година ще бъде прекратена извънредната епидемична обстановка, в която под една или друга форма се намираме повече от две години – от 13 март 2020 година. Тогава Народното събрание въведе извънредно положение в България. В следващите дни бяха приети извънредни закони, които поставиха почти целия обществен живот в пандемичен режим. Извънредното положение първоначално бе до 13 април, но след това бе удължено до 13 май 2020 г. На 14 май 2020 г. с решение на Министерския съвет в страната бе обявена извънредна епидемична обстановка. Последното решение на Министерския съвет да бъде удължена тя у нас е до 31 март.
В предложенията на управляващите изрично е посочено, че без извънредна обстановка властите няма да могат да въвеждат забрана за влизане на територията на страната, ограничаване на придвижването, както и спиране на работата на обекти с обществено предназначение и други обекти и услуги, предоставяни на гражданите.
В мотивите си вносителите посочват, че в бъдеще ще са допустими мерки от общ характер – дезинфекция, проветряване, физическа дистанция. Остава възможността да се въвежда задължително носене на маски в обществени обекти – мярка, която и сега много българи пренебрегват.
Вменява се на главният здравен инспектор правото да предлага здравни изисквания към пристигащите в страната като документ за ваксинация, преболедуване или изследване. Предвижда се и възможност за провеждане на имунизационни кампании и разкриване на временни имунизационни пунктове.
Една от основните задачи на промените е да гарантират, че болниците ще поддържат капацитет да посрещнат нова вълна от COVID-19. За целта с промени в закона за бюджета на касата за 2022 г. се предвижда до 3 месеца след отмяната на извънредната обстановка МЗ да може да субсидира лечебни заведения за поддържане на готовността им за оказване на медицинска помощ при извънредно положение или извънредна обстановка.

Подобни новини

Back to top button