БизнесПроблемиСтраната

Иззеха от пазара 3,5 тона захар с подобно име

Собственикът на марка „Сладея“ сигнализира за нелоялна търговска практика

Открита е захар на пазара, носеща името на една от най-известните и купувани марки бяла кристална захар на българския пазар, „Сладея“. Нарушителят носи името „Сладея-40“ и се пакетира от плевенска фирма, регистрирана със същото име. За да защити правата си „Захарни заводи“, компанията реален собственик на марката „Сладея“, сезира компетентните органи. Съдът издаде обезпечителна заповед за изземване на стоката с неправомерно поставена върху нея марка и преустановяване ползването й. Извършено е изземане на 3,5 тона захар със съдействието на частен съдебен изпълнител, като тя ще бъде съхранявана в „Захарни заводи“ до разрешаване на спора. „Захарни заводи“ АД е собственик на марката „Сладея“, регистрирана в Патентно ведомство на Република България. Използването на марката „Сладея“ в каквито и да е вариации от други лица е нелоялна търговска практика и тежко нарушение на ред закони: Закон за марките и географските означения, Наказателния кодекс на Република България, Търговския закон и Закон за защита на конкуренцията, където имитацията е определена като нелоялна търговска практика, която заблуждава и отклонява потребителите при купуването на търсения продукт.
„Зад всеки пакет захар „Сладея“ стоят усърдна работа, постоянство, опит и гаранция за качество. Развиваме, инвестираме и държим на марките си, затова ги защитаваме, както на пазара, така и с всички инструменти на закона,“ заяви Валентина Ралева, изпълнителен директор на „Захарни заводи“ АД.
Бялата кристална захар е основен продукт, който се използва всекидневно в домакинството. „Захарни заводи“ е най-старият и единствен работещ производител на бяла кристална захар в България. Компанията произвежда захар от 1912 г., като от 2007 г. е патентована марката захар „Сладея“. Днес, заводът за производство на захар на компанията е реконструиран с внедрена система за автоматично управление на технологичния процес и годишен капацитет за производство на бяла кристална захар 250 000 МТ.
„Сладея“ е утвърдена и предпочитана българска марка захар, която по данни на проучване на Pragmatica от 2021 г., е позната на 97% от потребителите, които купуват захар, а 82% от тях някога са купували марката. “Захарни заводи“ призовава потребителите да бъдат внимателни в избора си и да търсят оригиналната опаковка на захар „Сладея“ с логото на „Захарни заводи“ на нея.

“Захарни заводи“ АД

Подобни новини

Back to top button