COVID-19БизнесВодещи новиниОбществоСтраната

Водещи експерти са против отпадането от 1 април на извънредната епидемична обстановка

Държавният главен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев обяви пред Нова телевизия, че отпадането на извънредната епидемична обстановка в края на месеца крие рискове. „Предложението на експертите и по-скоро моето лично е извънредната епидемична обстановка да бъде удължена до 15 май с оглед не толкова на някаква тежка ситуация. Напротив – засега тенденцията за спад, слава Богу, продължава, но по-скоро с оглед на някои данни от няколко западно-европейски страни, където спадът спря и дори започна по-съществено покачване на броя на случаите“, обясни Кунчев. В същото време Кунчев е за премахването на зеления сертификат за влизане в страната с цел свободно движение на хората и по-добър туристически сезон.
В края на работната седмица стана ясно, че в парламента е внесен законопроект от депутати на „Продължаваме промяната“, БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“ с който от 1 април 2022 година да бъде прекратена продължилата повече от две години у нас извънредна епидемична обстановка.
Позицията на Държавния главен здравен инспектор се подкрепя и от експерта вирусолог проф. Радка Аргирова, която е съветник на премиера Кирил Петков по темата за COVID-19. „Когато се вдигне епидемичната обстановка, се получават редица рестрикции, които досега не бяха налице. Например, ще се закупуват тестове на много по-висока цена. Освен това, редица хора можеха да се изследват безплатно, например от РЗИ идват хора с препоръка за безплатно изследване. Това засега се планира да не става. Аз лично съм много против това“, коментира Аргирова.

Подобни новини

Back to top button