ОбществоСоциалниСтраната

Тази нощ преминаваме към лятно часово време

Тази нощ – в събота срещу неделя трябва да преместим стрелките на часовниците с 1 час напред. Така България ще премине към лятното часово време.

Връщането към зимното часово време ще стане на 30 октомври, когато в 4 часа сутринта часовниците ще върнат един час назад.

В България преминаването от зимно към лятно часово време се установява като трайна практика през 1979 г., а аргументите, както навсякъде по света, са, че така се пестяла енергия за осветление. След десетилетия обаче ползите от това не се потвърждават с разчети, докато около 30% от хората изпитват психически и физически дискомфорт.

През 2018-а година Европейската комисия проведе онлайн допитване, в което се включиха 4.6 милиона участници, припомня dnevnik.bg. Повечето поискаха смяната на времето да бъде прекратена. В България „за“ се обявиха 96%, като повечето от тях предпочетоха да живеят през цялата година по лятното време. Консенсус в ЕС по този въпрос не е постигнат до днес.

Няколко европейски държави вече са се отказали от смяната на времето. Исландия например за последно мести стрелките на часовника през 1968-а година. За страните в арктическите региони смяната на времето всъщност няма особен смисъл, тъй като в пика на лятото и зимата трудно може да се говори за ден и нощ. Беларус също не сменя времето от 2011-а година, а Русия – от 2014-а.

Подобни новини

Back to top button