COVID-19БизнесВодещи новиниОбразованиеОбществоСтраната

Отменя се от 1 април 2022 година извънредната епидемична обстановка

Правителството реши – след 31 март 2022 година няма да бъде удължен срокът на въведената в страната извънредна епидемична обстановка, гласи информация, публикувана в сайта на Единният информационен портал за COVID-19. Преди да се стигне до това решение, темата е била детайлно обсъждана в работен формат от членовете на кабинета няколкократно в рамките на последния един месец. Водещо е разбирането, че след като вече близо две години страната ни се намира в извънредна епидемична обстановка, към настоящия момент ситуацията се следи и управлява по предвидим начин и не е необходимо ново удължаване на срока и запазване на ограниченията за гражданите и бизнеса.
Като следствие на взетото решение считано от 1 април отпадат въведените от министъра на здравеопазването временни противоепидемични мерки на територията на страната, свързани с: носене на защитна маска за лице в закрити обществени места; спазване на физическа дистанция; ограничения в броя на лицата, които могат да посещават едновременно обекти на закрито; ограничения при осъществяване на присъствено обучение във висшите училища; забрана за свиждания в болниците и социалните услуги; изискването към работодателите за допускане до присъствена работа при възможност на не повече от 50% от персонала.
Към момента тече договарянето на новия национален рамков договор с НЗОК, в рамките на което се обсъждат възможностите за трайно увеличение на заплатите на лекарите и медицинските сестри, независимо от обявена епидемична обстановка.
В края на работната седмица стана ясно, че в парламента е внесен законопроект от депутати на „Продължаваме промяната“, БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“ с който от 1 април 2022 година да бъде прекратена продължилата повече от две години у нас извънредна епидемична обстановка. В събота Държавният главен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев и експертът вирусолог проф. Радка Аргирова, която е съветник на премиера Кирил Петков по темата за COVID-19, заявиха, че според тях е рано за пълна отмяна на извънредна епидемична обстановка.
Следващата седмица на законодателно ниво ще бъдат разгледани промени за предлагането на работещи решения, които да влязат в сила след отпадане на извънредната епидемична обстановка. Целта е по-доброто управление на ситуацията в системата на здравеопазването, гарантирането на адекватното лечение на пациенти с COVID-19 и предвиждането на възможности за въвеждане на ситуационни и регионални мерки при необходимост.

Подобни новини

Back to top button