Водещи новиниИзкуствоОбществоСветски новиниСтраната

Концертът „Заедно за Украйна“ обедини слушатели и зрители в подкрепа на благородната кауза

Кампанията продължава с дарения чрез SMS, онлайн или с превод по банкова сметка

Благотворителният концерт „Заедно за Украйна“, организиран от Българското национално радио, Българската национална телевизия и Народния театър „Иван Вазов“, обедини на 28 март усилията на зрители и слушатели в подкрепа на пострадалите от войната, информират организаторите. Събитието подпомогна кампанията на Българския червен кръст и беше под патронажа на Президента на Република България Румен Радев.
В залата на Народния театър присъстваха Вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова, заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин, заместник министър-председателите Борислав Сандов и Гроздан Караджов, министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер, кметът на София Йорданка Фандъкова и председателят на СОС Георги Георгиев, кметове на други градове, дипломати, представители на институциите и бизнеса, журналисти от двете обществени медии, както и представители на украинската общност. Специален гост беше посланикът на Украйна Виталий Москаленко.

В благотворителния концерт участваха Биг бендът на БНР с гост-диригент Любомир Денев – син и Смесеният хор на БНР с диригент Любомира Александрова. Солисти бяха певицата Елена Сиракова и кларинетистът Борислав Йоцов. Специални гости бяха младата певица от Измаил Биляна Митева, студентка в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ и украинската оперна прима Тамара Калинкина, която вече е част от трупата на Старозагорската опера. Водещи бяха актьорите от Народния театър „Иван Вазов“ Ана Пападопулу и Павел Иванов.
Концертът започна с украинската песен „Сила“ и молитвената „Тебе поем“ от Добри Христов. Звуча музика от Александър Бръзицов, Вили Казасян, Ангел Заберски – син, Фабиан Андре, Уилбър Шванд, Римски – Корсаков и Пучини, както и стихове от украински и български автори. На финала прозвучаха „Сакрални концерти“ на Дюк Елингтън в адаптацията на Джон Хойбай и Педерсън Педер.
Благотворителният концерт „Заедно за Украйна“ беше излъчен по всички национални и регионални програми на Българското национално радио. Зрителите могат да го гледат на 3 април, неделя, от 21:00 ч. в ефира на БНТ 1.
Двете обществени медии призовават всички слушатели и зрители да се включат в кампанията, като дарят на кратък номер 1466 за всички мобилни оператори (на стойност 1 лев), онлайн през страницата на БЧК, както и по банковата сметка на Българския червен кръст:
БЪЛГАРСКИ ЧЕРВЕН КРЪСТ
УНИКРЕДИТ БУЛБАНК АД
BG23UNCR76301077778563
UNCRBGSF
(За пострадалите от конфликта в Украйна)

Подобни новини

Back to top button