ЗдравеНаукаСтраната

Световноизвестен ортопед ще оперира пациенти в Плевен, прилагайки разработен от него метод

Гост-операторът от Германия проф. Хайнц Рьотингер пристига по покана на проф. Аспарух Аспарухов, началник на Клиниката по ортопедия и травматология в МБАЛ „Сърце и Мозък“, научаваме от лечебното заведение. Световноизвестният ортопед ще се включи в работата на клиниката в три дни – 30 и 31 март и 1 април. „С проф. д-р Рьотингер ще извършим съвместни операции на наши пациенти по въведения от него метод за минимално инвазивно ендопротезиране на тазобедрена става. Това е т.нар. „Метод на Рьотингер“ и представлява миниинвазивен метод, който щади меките тъкани и не уврежда мускулите. Той дава възможност за по-бързо възстановяване на пациентите, буквално за часове“, коментира проф. Аспарухов.
Методът на проф. Рьотингер е прилаган досега при единични пациенти в България. Целта на настоящото гостуване е методът да бъде утвърден като рутинна практика в работата на Клиниката по ортопедия и травматология на болница „Сърце и Мозък“ в Плевен.

Проф. Д-р Хайнц Рьотингер е пионер в минимално инвазивното тазобедрено и колянно ендопротезиране. През 2005 година въвежда техниката за Минимално инвазивен предно-латерален модифициран достъп на Watson-Jones. В следващите години техниката набира популярност, като проф. Рьотингер допринася за популяризирането й в редица университетски клиники в САЩ, Тайланд, Австралия, Кувейт, България и родната му Германия като провежда практически демонстрации или участва активно в обучението на специалисти в съответните държави.
С повече от 30 годишен опит в областта д-р Рьотингер допринася не само с минимално инвазивното ендопротезиране, но и с въвеждането на оптимизирана операционна маса, която позволява коректната позиция на оперирания крайник по време на процедурата.
Проф. Рьотингер завежда Клиниката по ендопротезиране в Chirurgisches Klinikum München, университетска база на Ludwig Maximilian University Munich, Германия.

Подобни новини

Back to top button