Водещи новиниОбразованиеСтраната

Началото на учебната година остава на 15 септември, засега

Министърът на образованието Николай Денков беше на посещение във Варна, където разясни пред журналисти какви ще бъдат промените в учебния процес за новата учебна година и откога се предвижда началото да бъде по-рано от 15 септември.

„Промяната за началото на учебната година няма да важи за 2022/2023. Смятам, че е правилно от следващата такава да стартира от 7-8 септември. Причината е, че опростяваме административната работа на учителите и няма да има нужда от толкова време те да се подготвят“, уточни Денков.

Според министъра на образованието тази една седмица допълнително ще се използва за удължаване на ваканциите.

Съдържанието на учебниците у нас ще бъде преразгледано, като ще започнем с учебните програми, които да бъдат изчистени от излишните академични термини и обогатени с практически примери. Програмите трябва да готови до края на юни, след което ще започнат промени и в учебниците.

Средствата, предвидени за тестване, няма да бъдат пренасочвани. Предизвикателство тази година ще бъдат матурите, които за първи път се провеждат по изискванията на новия закон. Във външното оценяване на 4-и, 7-и и 10-и клас промени няма да има.

Постепенно ще стават по-интегрални изпитите, стъпка по стъпка, така че в изпита по външното оценяване по математика да се включат и от някои други предмети знания, а в изпита по български и литература по някои от другите предмети. Средствата за тестовете минаваха по бюджета на здравното министерство, така че тук няма промяна, по-скоро имаме тестове за седем последователни тествания, те имат дълъг срок на годност, така че ще запазим, ще ги съхраним за началото на следващата учебна година, обясни министър Денков.

По информация на БНТ

Подобни новини

Back to top button