ЗдравеСтраната

Измерете безплатно своя сърдечносъдов риск в кампанията „Обичам живота си“

От 1 до 30 април в Плевен и в още шест града на страната – София, Пловдив, Варна, Стара Загора, Хасково и Благоевград ще се проведе третото издание на информационната кампания „Обичам живота си!“, която се организира от Байер България. Целта на инициативата е да се насочи вниманието на българите към рисковите фактори, свързани с повишения сърдечносъдов риск и превенцията на инсулта и инфаркта.
Всеки желаещ да определи своя риск може да го направи безплатно в аптеки, участващи в кампанията. Обучени специалисти ще помогнат на хората да разберат чрез специален тест доколко са застрашени от сърдечносъдов инцидент. Консултациите ще се извършват без предварително записване при спазване на всички противоепидемични мерки. Пълният списък на аптеките, включени в кампанията, е публикуван на сайта на кампанията https://www.obichamjivotasi.com/. На същия сайт всеки желаещ може да изчисли сам своя сърдечносъдов риск чрез специално създаден калкулатор, както и да се запознае с проверена медицинска информация за превенцията и рисковите фактори на инфаркта и инсулта.
Рисковите фактори, свързани със сърдочносъдовия риск са затлъстяването, лошият хранителен режим, високият холестерол, тютюнопушенето, консумацията на алкохол, високото кръвно налягане, заседналият начин на живот и захарният диабет. Промяната в начина на живот е ключова за намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания, но често се оказва и голямо предизвикателство. Спирането на лекарствената терапия, назначена от лекар също може да се окаже причина за настъпване на сърдечносъдов инцидент.
В световен мащаб сърдечносъдовите заболявания са водеща причина за заболеваемост и смъртност. В България на всеки трима души двама умират от сърдечносъдови заболявания (миокарден инфаркт, мозъчен инсулт, сърдечна недостатъчност). У нас годишно се регистрират около 35 хил. инсулта и 11 хил. инфаркта, като 30% от тях завършват летално. Според данните на Националния център по обществено здраве през миналата година са регистрирани 34 699 случая на остра мозъчно съдова болест и 8670 случая на инфаркт на миокарда. В повечето случаи, преживелите мозъчен инсулт, са с различна степен на инвалидност, която при 10% от всички случаи е тежко изразена и изисква допълнителни грижи и помощ от семейството, близките и обществото. От преживелите мозъчни инсулти 25-50% са с говорно-речеви нарушения, като при половината от тях тези инвалидизиращи нарушения остават трайни.
Според статистиката на Световната здравна организация всяка година от различни сърдечносъдови заболявания умират около 17 млн. души.

Аптеки в Плевен, където ще се измерва безплатно сърдечносъдовия риск:
4 и 11 април 14:30 – 18:30, Феникс Сторгозия (ул.Владимир Буров № 28),
5 и 12 април 14:30 – 18:30, Феникс Монако (ул. Мусала № 7)
6 и 13 април 14:30 – 18:30, Феникс (ул. Иван Вазов № 10)
7 и 14 април 14:30 – 18:30, Феникс (бул. Данаил Попов № 16)
8 и 15 април 14:30 – 18:30, Феникс (ул. Георги Кочев № 39)

Подобни новини

Back to top button