COVID-19Водещи новиниСтраната

Отменена е извънредната противоепидемична обстановка

Препоръчително е носенето на защитна маска в градския транспорт, лечебните заведения, както и когато има струпване на много хора на открито

Както вече posredniknews.com уведоми, от петък 1 април 2022 година, България вече не е в ситуация на извънредна епидемична обстановка в резултат на което отпадат въведените в страната противоепидемични мерки. Това реши след проведени едномесечни дискусии Министерският съвет.
Също от началото на април отпада изискването за задължително носене на защитна маска за лице на обществени места, спазването на физическа дистанция, ограниченията в броя на лицата, които могат да посещават едновременно обекти на закрито, ограниченията при посещение на присъствено обучение, забраната за свиждания в болниците и заведенията за социални услуги. От 1 април 2022 година спират работа COVID-зоните.
За срок до три месеца след отмяна на епидемичната обстановка остава възможността НЗОК да заплаща на изпълнителите на медицинска и дентална помощ средства за работа при неблагоприятни условия, както и продължава действието на експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК за определяне на трайно намалена трудоспособност и степен на увреждане.
Според Главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев и след отпадане на извънредната обстановка е силно препоръчително носенето на защитна маска за лице в градския транспорт, лечебните заведения, както и когато има струпване на много хора на открито.

Подобни новини

Back to top button