COVID-19СветаСтраната

От 1 април отпадат цветовите зони, съгласно които се определяше редът за влизане в България

Остава в сила изискването за предоставяне на граничните пунктове на цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация, преболедуване или отрицателен резултат от PCR или антигенен тест

Считано от 1 април 2022 година, петък, отпадат цветовите зони, съгласно които досега се определяше редът за влизане в България. От началото на април до 15 май 2022 година всички лица, независимо от държавата, от която пристигат, се допускат на територията на страната при представяне на валиден цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация, за преболедуване или за проведено изследване или на равностоен или аналогичен документ, съдържащ същите данни. Това гласи заповед на министъра на здравеопазването проф. Асена Сербезова.
Лицата, които не представят поне един от посочените документи, се допускат на територията на страната и се поставят под 10-дневна карантина. Карантината може да бъде преустановена, ако лицето си направи PCR или бърз антигенен тест не по-рано от 72 часа от пристигането си в страната. В случай на отрицателен резултат, карантината на лицето се счита за преустановена от деня на регистрирането на резултата в Националната информационна система за борба с COVID-19.

Подобни новини

Back to top button