ЛичностиОбщество

Предложение Калин Донков и Теодосий Симеонов да станат почетни граждани влиза в заседание на Общинския съвет

Комисията за удостояване със званието „Почетен гражданин на Община Плевен“ е подкрепила предложенията за удостояване с почетното звание на адвокат Теодосий Симеонов, посмъртно, и на Калин Донков – писател, поет и публицист. И двете решения са гласувани и приети на заседание на Комисията на 7 април 2022 г., свикано от председателя на местния парламент и председател на Комисията Мартин Митев.
Предложението за удостояване на писателя Калин Донков със званието „Почетен гражданин на Община Плевен“ е внесено в деловодството на Общинския съвет в Плевен от Инициативен граждански комитет и подкрепено от Дружеството на писателите в града. Подписано е от над 80 общественици на Плевен, представители на различните професионални сфери. В предложението се посочва:
„Плевен е дал на съвременната българска литература много именити хора. Задължително трябва да споменем не само Ракитин, но и Александър Муратов, Вътьо Раковски, Величко Нешков, Марий Ягодов, Дончо Цончев, Найден Вълчев, Георги Константинов, Христо Ганов… Изреждането може да продължи. По-важно е да кажем, че в тази кохорта се вписва и името на един от най-талантливите български поети и публицисти – Калин Донков. Калин Донков навърши 80 години. Една достолепна възраст, която заслужава да бъде уважена. Но истинската причина, за да предложим Калин Донков за званието “Почетен гражданин на Плевен” всъщност са неговите високи художествени постижения в областта на поетичното и прозаично слово…В цялото си творчество – поетично и публицистично, Калин Донков проявява особен вкус към неудобните, непривични неща в живота, към конфликтните ситуации, където се проявява най-ярко разбирането му за начинът да се живее. Това е един изключително честен творец. От това е продиктуван стремежът му към нравствено съвършенство, желанието му за откровен и критичен разговор с читателя. И поезията, и публицистиката му, са пряко обърнати към съвестта на читателя от една страна, а от друга – показват висотата на нравственото самосъзнание на техния творец. Да служи на интересите на всички хора, да участва активно в действителността – това е КалинДонковото кредо и той го защитава достойно и с публицистиката си, и с поезията си.“
В предложението за удостояване на адв. Теодосий Симеонов със званието „Почетен гражданин на Община Плевен“, внесено в деловодството на Общински съвет – Плевен от 10 общински съветници, представители на различните групи се посочва:
„Роден, живял и работил в Плевен, Теодосий Симеонов беше олицетворение за доброта, дълг и всеотдайност. Като адвокат, специализирал наказателно право, предава знанията си на десетки новозавършили юристи и колеги, постъпили в адвокатска колегия. От 1990 г. поема по неравния и несправедлив път на политическия живот и кариера. Организира и повежда редица митинги и барикади в така чаканото сваляне на комунистическия режим. От 1993 г. до 2000 г., в едни от най-бурните и преломни годни, е областен председател на СДС – Плевен. Депутат е в 38-то Народно събрание и министър на правосъдието в правителството на Иван Костов. Син на репресирани родители – баща му Стефан Симеонов, доктор на юридическите науки, е завършил и защитил докторантура в Хамбург, Германия, минал през лагерите на Куциан, Богданов дол и Белене.“
Съгласно общинската Наредба №11, на основание двете решения на Комисията, предстои да бъдат изготвени и писмени предложения за заседание на Общинския съвет. Заедно с предложението за почетно гражданство на Русалин Русалинов – вицепрезидент на БНФ по карате и президент на КК „Петромакс“ – Плевен, прието през март, трите ще бъдат внесени на сесията на местния парламент в края на април. За приемането им в Общинския съвет са нужни гласовете на две трети от общия брой на общинските съветници.

Подобни новини

Back to top button