ИзкуствоСвета

Всеки четвърти финалист в конкурса „Тъпан бие, хоро се вие“ е от арт школа „Колорит“

Тринадесет малки художници от Арт школа „Колорит“ в Плевен са финалисти в Международния конкурс „Тъпан бие, хоро се вие“ в Монтана 2022, съобщи Майя Ананиева – ръководител на школа „Колорит“. Тази година темата на конкурса, посветен на Дико Илиев, по която са рисували деца от различни страни и континенти, е „Музикалните инструменти“.
Първият етап на конкурса е онлайн. В него класираните от журито рисунки – финалисти на деца от 19 страни, ще бъдат изпратени за живо участие в Международната изложба, където журито ще присъди наградите на победителите. Директорът на международния форум Нели Василева публикува на официалната страница във Фейсбук: „25% от българските деца, които са сред победителите в първия етап на конкурса “Тъпан бие, хоро се вие“ – Монтана 2022, са Ваши възпитаници, г-жо Ананиева! Журито НЕ получава формулярите за участие, а само дигиталните снимки на детските рисунки с името и възрастта на автора. Това е гаранция за обективност при оценяването. А резултатите от класирането са резултат от Вашия професионализъм. Адмирации“.

Финалисти от арт школа „Колорит“ са шестгодишните Елена Йончева, Никол Апостолова, София ван Дайк и Пламена Краева, седемгодишните Емма Петрова и Мартина Петрова, осемгодишният Александър Петров, деветгодишните Елмира Маринова, Емил Любенов и Радослав Гарев, и десетгодишните Веселина Кунова, Елица Кръстева и Теодора Генова.
Ето как Майя Ананиева коментира конкурса и класирането на малките плевенски художници: „Темата тази година е много интересна и дава изключителни възможности за творчески интерпретации. Самата аз бях много вдъхновена и това премина като артистична вълна в моите ученици. Така се родиха прекрасни живописни творби, наситени с много въображение, колорит и емоция. Резултатът е изключителен, признанието – също. Това носи ново свежо вдъхновение!“.

Подобни новини

Back to top button