СтранатаУслуги

НАП продава 20 автомобила на пияни шофьори

Националната агенция за приходите продава 20 автомобила, отнети от шофьори, управлявали превозните средства след употреба на алкохол и наркотици. Новите търгове са обявени в Портала за продажби на приходната агенция. До дни там ще бъдат публикувани обявления за продажбата на още 17 коли на пияни или дрогирани водачи. 

От края на миналата година до 5 март девет автомобила на пияни шофьори са сменили собствениците си – три са продадени на търг, шест са предоставени за нуждите на бюджетни организации. Една от отнетите коли е била откупена от съсобственика й.

Към края на февруари в петте териториални дирекции на приходната агенция във Варна, София, Бургас, Велико Търново и Пловдив са подадени съдебни актове за общо 503 автомобила, отнети от пияни шофьори. Датата на първата регистрация на повечето от тези коли е между 1996 и 2004 г. Преди да бъде обявен на търг, всеки от тези автомобили преминава през  две законовоопределени фази. През първата се проучва документално колата – има ли наложени върху нея запори, принудителни административни мерки, нейното местонахождение, състояние и др. В момента се проучват общо 399 автомобила, подадени към НАП със съдебен акт. 62 от отнетите коли са във втората фаза, при която се оценява превозното средство преди да бъде обявено на търг. 48 от отнетите автомобили са в съсобственост, което означава, че държавата може да продаде само половината от тях и затова те се предлагат първо на съсобственика.

Подобни новини

Back to top button