Водещи новиниСемействоСоциалниСпорт

Предстоящият Маратон на приятелството „Плевен“ – в помощ на децата с интелектуални затруднения

Дистанции от 3 до 42 км, детско състезание Fun Run Kids, безплатен градски крос и игри на открито Park+ на осмото издание на събитието в Плевен

Маратонът в Плевен, който се превърна в най-значимото състезание за региона, се завръща на 22-и май 2022 година, съобщават организаторите. Очакванията са събитието за пореден път да събере в града стотици почитатели на активния начин на живот, обединени около обща кауза.
Със своите седем издания, в които се включиха общо над три хиляди участника от различни държави, Маратонът на приятелството в Плевен затвърди името си и се превърна в едно от най-обичаните и чакани спортни събития в страната. Предлагайки голямо разнообразие от дисциплини, маратонът през годините се разви не само като състезание за утвърдени атлети, но и като семейно събитие, провокиращо хора в широк възрастов диапазон да спортуват. Най-младият състезател досега е едва 2-годишен, най-възрастният – на 84, а за тазгодишното бягане на 42,2 км вече има записал се 85-годишен участник.

За да направят събитието още по-привлекателно и достъпно и за начинаещи бегачи, организаторите за втора поредна година включват набиращата все повече популярност 10-километрова дистанция. По този начин състезанието вече има шест основни дисциплини, сред които класически маратон (42,2 км), полумаратон (21,1 км), щафета (2 х 10,55 км), 10,55 км, 3-километров безплатен масов крос „Аз мога“, както и Fun Run Kids – детско бягане с различни дистанции според възрастовата група с безплатна регистрация.
Освен състезателната част, осмият маратон в Плевен ще предложи и атрактивна програма на централния градски площад. Тя включва игрите на открито Park+, които по достъпен и забавен начин популяризират активния начин на живот. Всички посетители на града ще могат да участват в занимания с мини-волейбол, тенис, уроци по танци и други активности.
Маратонът в Плевен е не просто спортно състезание, а семейно събитие с благотворителна кауза. Мотото на тазгодишното издание е „Бягаме в Плевен в подкрепа на деца с интелектуални затруднения“. Всички участници в събитието и решилите да направят дарение ще могат да подкрепят инициативата на Българска асоциация за лица с интелектуални затруднения в Плевен (БАЛИЗ). Набраните средства ще се използват за закупуване на материали за изграждането на арт терапевтичен кът за работа с глина към Център за социална рехабилитация и интеграция за деца с увреждания в града. Каузата е в продължение на инициативата на второто издание на маратона от 2015 г., когато благодарение на дарения и отделени средства от таксите за участие в състезанието бяха обособени и оборудвани две зали в ЦСРИДУ – за провеждане на двигателна рехабилитация и за занимания по системата на Монтесори. Всеки, който желае да подкрепи каузата на осмия Маратон на приятелството в Плевен, може да го направи с дарение от уебсайта на събитието – https://plevenmarathon.com/cause/.
Маратонът на приятелството в Плевен е отворен както за професионалисти, така и за любители и за всички, които искат да се заредят с добро настроение. Регистрацията продължава на уебсайта plevenmarathon.com, като организаторите предлагат безплатно записване за всички участници в 3-километровия масов крос „Аз мога“, за децата, които се включат във Fun Run Kids, както и ветераните на възраст над 60 години. За втора поредна годината трасето на състезанието се отваря и за хора с увреждания, които могат да се включат без такса за участие. „По този начин искаме да покажем, че тези хора са интегрална част от нашето общество и имат равни права с всички останали“, споделя за инициативата на събитието Станимира Георгиева, съорганизатор на маратона.
Събитието ще се проведе с помощта на доброволци от страната и чужбина, които се включват както в предварителната организация, така и в деня на събитието. Сред решилите за поредна година да дадат своя принос са цели семейства, които ще пристигнат в Плевен специално, за да са в помощ на маратона и неговата кауза. Най-малките записали се да доброволстват засега са едва на 6 и 7 години.
Осмият маратон в Плевен се организира от водещи фондации и социални предприятия в България, чиято основна мисия е да подкрепят хора в неравностойно положение и с различни способности: фондация „Светът на Мария“, Фондация “Сошъл Фючър – Jamba”, „Айс-Оупън“, Национален алианс за социална отговорност, в партньорство с Община Плевен, СКЛА Феникс, СК Elite Running от Румъния, Българска асоциация за лица с интелектуални затруднения, Фондация BCause, Аутизъм Днес и с подкрепата на много компании, за които корпоративната и социална отговорност, приносът към изграждането на справедлива социална среда и устойчиво бъдеще са залегнали в основата на бизнеса им.
Повече информация за Маратон „Плевен”:

Подобни новини

Back to top button