Водещи новиниПроблемиСтраната

Експерти: При руско ембарго България има запаси за 90 дни, цените на горивата ще се вдигат

На 26 април в предаването „Референдум“ по БНТ 1 с водещ Добрина Чешмеджиева енергийни експерти коментираха сценариите при спирането на руски газ към България. В дискусията участваха Мартин Димитров – председател на Комисията по икономическа политика и иновации в Народното събрание, Лъчезар Борисов – бивш министър на икономиката, Таско Ерменков – енергиен експерт, Живодар Терзиев – председател на Българската петролна и газова асоциация, Калоян Стайков – главен икономист на Института за енергиен мениджмънт и Мартин Владимиров – енергиен експерт, ЦИД.
Техните коментари за последствията от руско ембарго:
„Запасите в страната са за 60 дни и за още 30 дни извън страната. Приемете, че имаме нефт и петролни продукти за 90 дни, които да обезпечат нормалното потребление на страната. Мога да кажа еднозначно, че българската рафинерия на 10-тата минута след подаване на природен газ, независимо колко нефт има, тя ще спре. В тази хипотеза дори да има стратегически запаси в нефт, те биха били наистина неизползвани. Държавата има запаси при затруднени доставки.“ – Живодар Терзиев от Българската петролна и газова асоциация.
Лъчезар Борисов, бивш министър на икономиката: „Ситуацията с горивата започва да става много тежка. Очакват ни още пет месеца нарастване на цените. И ще ви кажа нещо много важно. „Лукойл“ трябва да работи с газ. Ако „Лукойл“ няма газ, а не горива, той няма да работи и оттук нататък отиваме на 50-100% ръст на цените.“
„Лукойл“ няма да остане без природен газ. Да не плашим хората. Въпросът е, че в дългосрочен план нямаме ресурс, защото зависим 94% от Русия и не сме направили нищо, за да се диверсифицираме повече от три десетилетия. Полша няма проблем с газа. Спирането на доставките от Русия е пиар ход, за да заплаши такива мекушави държави като България, които не са се опълчвали на руското икономическо влияние на своята територия. Ако спре природният газ за България, ние няма да останем без газ, защото техническият капацитет за доставка от Гърция, от Румъния е достатъчно голям да покрие потреблението на природен газ в България. Това няма да се случи без покачване на цената. Ясно е, че ще трябва да платим за доставка на втечнен газ от Гърция или от Румъния.”, заяви енергийният експерт Мартин Владимиров.
„Няма как да се спрат доставките и цената да падне. Цената не може да расте до безкрай. Евентуално ембарго от днес за утре наистина ще доведе до сериозни проблеми.“ – Калоян Стайков от Института за енергиен мениджмънт.
„Министърът на енергетиката ни е уверил, че гръцката връзка ще бъде готова през лятото. Другото изключително важно е Европейската комисия като потребител да започне да купува и да договаря газ. Първото, защото колкото по-голям е един консуматор, толкова по-добри условия може да договори. Диверсификацията е важна и колкото повече алтернативи създадем, цената ще пада. Ако зависиш от един източник, винаги е скъпо.“, заяви председателят на икономическата комисия в парламента Мартин Димитров.
Енергийният експерт Таско Ерменков: „В момента е недопустимо да има пълно ембарго за руски газ, защото това ще се отрази пагубно на икономиката на Европа. Ще има доста големи негативни последствия. Може да се случи, но не може да стане с декрет. Утре спираме газа и нефта и се оправяйте по някакъв начин. При Полша проблемът не е толкова голям. Тя има варианти. Проблемът в България ще бъде изключително голям, защото 90% от природния газ, който ние внасяме, е руски, при липса на алтернатива за 12 години за интерконектор през Александруполус, при неразвити собствени находища, няма как да кажем, че утре спираме газа. Всяко нещо си има цената и тази цена е прекалено висока, за да можем да си я позволим.“
В специалното проучване на социологическата агенция „Алфа Рисърч“ за БНТ и предаването „Референдум“ 63.1% от анкетираните отговарят, че цените на горивата няма да бъдат овладени. 31.1% от хората са на противоположното мнение, а 5.8% остават без мнение.

Подобни новини

Back to top button