ИзбориОбществоПолитикаСвета

Боян Юруков: По-малко са подадените заявления за гласуване в чужбина сега в сравнение с предишните два избора

„Значително по-нисък е интересът за гласуване в чужбина, като до момента подаденитие заявлениня са близо 60 хиляди, но това е по-малко от подадените заявления при предишните два избора за парламент“,  са каза пред БНР блогърът Боян Юруков.“При първите избори заявленията бяха почти 86 хиляди. Причината сега за по-малкия брой заявления може би е в това, че след първите избори тази година през март, чрез Изборния кодекс имаше изискване за разкриване на повече СИК, сега хората смятат, че секцията им е подсигурена и не подават заявление.

Това е третият път, когато събираме заявления по този начин тази година, но е важно да се разбере, че всеки път трябва да се подава ново заявление. Ето най-важните неща на този етап – подаването на заявление за гласуване в секцията най-близо до вас, ще улесни и ще ускори изборния процес, тъй като ще сте вече вписани в списъцит. Дори да подадете заявление, а се окаже, че на 14-ти ноември сте в България, ще може да гласувате в секцията си по постоянен адрес с попълване на декларация“, поясни още Юруков.
„Намаленият брой заявления все пак не означава по-ниска активност. Също и Външно министерство и ЦИК не прави кампания за изборите в чужбина. Това се прави от доброволците, те също и поемат разходите за СИК в чужбина. Всичко това обезсърчава хората зад граница“,  допълни Юруков.

Подобни новини

Back to top button