ЗабавленияИзкуствоНПО

Фестивалът „Гергьовски люлки” се превърна в тържество на обичта към българския фолклор

Седмото издание на Фолклорния фестивал „Гергьовски люлки”, който се проведе в Левски, за пореден път показа и доказа, че обичта към националната ни култура живее с таланта, младостта и красотата на поколенията, убедени са организаторите – Община Левски и Читалище „Георги Парцалев-1901” в града.
На 1 май на откритата сцена пред Община Левски от сутринта до вечерта над 370 участници във фестивалната програма, предимно деца и млади хора, с талант и вдъхновение показаха многообразието на фолклорното българско богатство.
Наградата на Кмета на Община Левски, Любка Александрова „Откритие на фестивала” получи Квартет „Славейче“ при НЧ „Мита Стойчева 1900“ в Обединение за китка от песни на Мита Стойчева.
Награда на Кмета на Община Левски получиха и Детски танцов състав „Северняче“ при ОУ „Христо Ботев“ в Българене и Фолклорна група „Боримски извори“ при НЧ „Напредък 1908“ в Борима – за автентичен костюм.
Наградата на журито за цялостно представяне бе присъдена на СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Пордим.
Анжелика Тихомирова Стефанова от Левски спечели наградата „Най-малък участник” с песента „Катерино, моме”.
Наградата „Най-възрастен участник” бе присъдена на Богомил Иванов Евтимов от НЧ „Съгласие 1895“ в Стежерово, участник в конкурса на Националната система „Живи човешки съкровища – България” за 2021 г.
За „Най-артистично изпълнение”награда получи Ива Николаева Иванова от СУ „Николай Катранов“ в Свищов с песните „Минавай либе” и „Разлюляла се Драгана” и изпълнение на право хоро на тамбура.

С общо 20 златни, 13 сребърни и 8 бронзови медала бяха отличени участниците в различните възрастови групи и категории.
Своята подкрепа на фолклорното събитие изразиха и девет спонсори с материални и парични награди за творчески състави и индивидуални изпълнители.
Председателят на журито проф. д-р Тодор Киров, дългогодишен ръководител катедра „Музикален фолклор и хореография“ в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, благодари на организаторите, че фестивала отново се възобновява, след две годишно прекъсване в трудните времена.
Впечатлен от таланта на многобройните млади участници, той пожела да продължат в музикалните училища в страната. Празникът на фолклора и на българската култура е удоволствие за журито, сподели проф. Киров, като изрази надежда си догодина да няма пандемия и всички отново да са заедно, с пожелание: „Ние сме българи и фолклорът е нашето лице. Да пребъде фолклорът, да сме живи и здрави и догодина пак да се съберем”.
Кметът на община Левски, Любка Александрова, изрази радостта си, че за пореден път заедно бе даден прекрасен и емоционален старт на пролетния месец, че представянето на колективите на читалищата е прекрасно, въпреки пандемията, въпреки трудностите. „Талантът на децата ще пребъде, защото фолклорната традиция в сърцата ни трябва да е жива, заедно с корена български“.
Любка Александрова благодари сърдечно на журито за високия професионализъм, който поставя Фестивала „Гергьовски люлки” на престижно място в Северна България. Пожела мир и по-спокойни дни през годината с надежда, че осмото издание ще бъде още по-пъстро, още по-емоционално и още по-българско.
Подробна информация за класираните на Фолклорен фестивал „Гергьовски люлки“ – 2022.

Подобни новини

Back to top button