АрмияРелигияСветски новини

В навечерието на 6 май ще бъде осветена икона на Свети Георги Победоносец – покровителя на Плевен

С благословията на Българската православна църква преди седем години – на 15 май 2015 година, Плевенският митрополит Игнатий обяви Свети Георги Победоносец за покровител на Плевен. По този повод по поръчка на Община Плевен иконописецът Красимир Ташев нарисува икона на закрилника на града, информират от общинската администрация. Иконата ще се съхранява в сградата на Общината. Тя ще бъде изнасяна по време на тържествени шествия и на ритуалите, посветени на Празника на града 15 май, когато по традиция се отслужват водосвети за здравето и благоденствието на плевенските граждани.
На 5 май 2022 година, четвъртък, в 9:50 часа, иконата ще бъде осветена в храма „Св. Николай” в присъствието на ръководствата на Община Плевен и на Плевенския гарнизон, чийто закрилник като част от Българската армия също е Свети Георги Победоносец.
След ритуала по освещаване с шествие иконата ще бъде занесена от плевенски свещеници, придружени от курсанти от ВВВУ „Г. Бенковски”, пред паметника на Девета пехотна плевенска дивизия на пл.„Свободата”, където ще се състои водосвет и военен ритуал по повод 6 май – Деня на храбростта и на Българската армия.

Подобни новини

Back to top button