ЗабавленияНаукаОбразованиеПолитика

Със съдържателна програма от Медицинския университет отбелязват Седмица на Европа

По инициатива на Регионалния академичен център в Плевен във връзка с честването на 9 май – Деня на Европа и с отбелязването на Европейската година на младежта през 2022 година, Медицинският университет в Плевен (МУ-Плевен) ще проведе кампанията „Седмица на Европа в Медицински университет в Плевен“ под мотото: „Нека думата МИР звучи на различни езици“, съобщават организаторите.
Инициативата, която ще се проведе в периода 5 – 17 май 2022 година, включва различни интерактивни панели, които имат публичен характер и целят възможно най-широко въздействие върху младите хора в университета и в други образователни институции в града.
Кампанията, първият ден на която е 5 май, започва с изготвянето на постер, върху който чуждестранните студенти от МУ-Плевен са поканени да изпишат думата МИР на своя майчин език. Инициативата е в отговор на препоръката на Европейския парламент и Съвета на Европа да се насърчи ролята на активното гражданско участие в защита на общите ценности и основните права. Панелът има за цел участниците да изразят солидарност с Украйна и да дадат своя принос към мира, сигурността и устойчивото развитие на Земята. Мястото на постера за изписване на думата МИР е във фоайето на Ректората. Той ще е достъпен по време на цялата кампания от 5 до 17 май 2022 година включително.

На 11 май – Денят на Светите равноапостоли и просветители Кирил и Методий, обявени за съпокровители на Европа от папа Йоан Павел II, от 13 часа, във фоайето на ТЕЛЕЦ (МУ-Плевен) ще бъде открита интерактивна изложба: „Звънът – миналото среща бъдещето“. Уникалната експозиция съдържа фотографии на камбани от цяла България, придружени от звука на всяка отделна камбана. Заедно с това представя паспортите на камбаните, включени в мултимедийния фонд BellKnow на ИМИ-БАН. Ще бъде излъчен видеофилм, който разказва историята на създаването на изложбата.
След официалното представяне на документалната изложба, посветена на камбаните в България, същия ден в зала „Амброаз Паре“ на ТЕЛЕЦ ще се проведе викторина на тема „Можете ли да разпознаете езика, който чувате?“. Викторината цели разпознаване на по-рядко използвани европейски езици. Тя е с фокус върху езиковото многообразие в Европа, което е важен принос към създаването на европейската идентичност. Чрез викторината организаторите отправят послание, че многоезичието трябва да бъде мост, който да сближава хората, общностите или страните, а не да ги разделя.
Кампанията включва и онлайн споделяне върху специално създадена за целта Padlet стена: https://padlet.com/Vihra/j83c59g13u6q5uf2. Студентите от МУ-Плевен, както и ученици от училищата в града са поканени да споделят своя опит като отговорят на въпроса: Как дигитално се включихте в обучителния процес през последните 2 години? Инициативата акцентира върху повишаването и подобряването на нивото на една от ключовите компетентности – цифровата компетентност.
В рамките на кампанията ще се проведат още две събития, организирани от МУ-Плевен. Едното от тях е фестивалът Денят на народите, който ще се проведе на 13 май 2022 и тази година е част от празничния афиш на Община Плевен.
Кампанията ще завърши с конкурса „Отлично усвояване на български език от чуждестранен студент – 2022“ в Медицинския университет.
С изброените дейности МУ-Плевен ще се включи в Конференцията за бъдещето на Европа, за участие в която висшето училище вече е регистрирало своята кандидатура.

Подобни новини

Back to top button