ОбществоСтраната

Правителството предлага прецизиране на имотния данък

Министерският съвет одобри със свое решение проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за местните данъци и такси.

Предвижда се освобождаване от данък върху недвижимите имоти на сгради, получили сертификати с клас на енергопотребление „А“ и на тези, получили сертификати, удостоверяващи, че са постигнати техническите изисквания за „сграда с близко до нулево потребление на енергия“ по смисъла на Закона за енергийната ефективност.

Размерът на данъка върху недвижимите имоти се планира да се диференцира по населени места, по зони в тях или по вид на имотите, в границите, определените в закона.

Предвидено е въвеждане на образци на заявления и документи, издавани от общините, за признаване, упражняване или погасяване на права или задължения във връзка с местните данъци.

Актуализиране на базисната данъчна стойност за определяне на данъчната оценка на сгради на две години, както и ежегодно актуализиране на базисната данъчна стойност за определяне на данъчната оценка на земеделски земи, са сред одобрените изменения и допълнения.

С промените се предлага данъкът върху превозните средства по отношение на корабите да се определя от служител на общинската администрация въз основа на данни от регистъра на корабите, поддържан от Изпълнителна агенция „Морска администрация“ чрез автоматизирано предоставяне на данните. Осигуряването на такава връзка ще бъде направено до 1 януари 2025 г.

Измененията и допълненията предвиждат уеднаквяване на максималния размер на оборота на данъчно задължените лица, осъществяващи патентна дейност, с прага за регистрация по Закона за данък върху добавената стойност, т.е. 100 000 лв.

Предлага се въвеждане на облагане с патентен данък за юридическите лица, в случаите когато оперират като заведения за хранене и развлечения.

В преходните и заключителни разпоредби на законопроекта е предложена промяна в Закона за корпоративното подоходно облагане, с която се намалява административната тежест и се предотвратяват случаите на избягване на данъчно облагане.

Подобни новини

Back to top button