НПООбразованиеОбществоПолитика

Среща с международно участие ще даде финал на проект „Нова Декларация на Шуман“

Десетките участници - ученици, преподаватели и общественици ще бъдат приветствани от кмета на Плевен, Георг Спартански и зам.-областния управител, Виолета Иеремиева

Проект „НОВА декларация на Шуман – разговор на поколенията за НОВА Европа“ си поставя цел да генерира идеи за бъдещето на Европейския съюз.

Работата по него започна през февруари 2020 г. и макар че по пътя имаше препятствия, породени най-вече от пандемията от ковид, днес партньорите в него могат да кажат на финала: Да, постигнахме целта си.

Проектът се финансира от програма „Европа за гражданите“ и включва организации от 4 държави – България, Гърция, Испания и Полша. Координатор е фондация „Съвременна плевенска медия“.

Точно на 9 май 2022 г., в Деня на Европа, от 14:30 часа в залата на художествена галерия „Илия Бешков“ – Плевен, на заключителната среща по проекта няколко европейски поколения от 4 държави ще споделят своето виждане за историята на Европейския съюз, неговите символи и ценности и как могат да участват в създаването на политики. Събитието започва в 14:30 часа.

Младите хора познават миналото и осъзнават своята роля и отговорност за бъдещето на общността. Това ясно се видя във всички дейности по проекта. Първо в срещите на поколенията – оригинален урок по история, в който младите европейци, участвали в тях, научиха факти от миналото на ЕС, допълнени с лично преживяното от свидетели на последните 70 години. За Плевен такъв специален гост  на урок в националното училище по изкуствата през април 2021 година беше директорът на Плевенската филхармония, Любомир Дяковски. Имаше флашмоб с хорово изпълнение на Одата на радостта. В Езиковата гимназия пък Декларацията на Шуман прозвуча на френски и на немски език. Имаше кратка викторина, а въпросите станаха причина младежите да се запознаят с Декларацията на Шуман, за която всички са чували, но малцина са я чели. Следващата стъпка беше младежите от четирите държави да се опитат да осъвременят Декларацията със своите идеи и виждания, каквато е главната цел на проекта. Това беше постигнато с конкурс за есе, на тема „Моята Декларация на Шуман“.

Оригиналните и много идейни рисунки за същия конкурс, организиран едновременно в България, Гърция, Испания и Полша, са подредени в изложба, която ще бъде фон на разговора в галерията на 9 май.

Особено емоционални бяха състезанията в специално създадената за проект „Нова Декларация на Шуман“ пъзел стая „Европа – от легендата до днЕС“. Повече от 130 ученици от 11 училища се включиха в тях. В пъзел стаята загадките са от легендата за Зевс и Европа, през създаването на националните държави, постиженията на великите умове, откритията на учени и произведенията на творци, до бурния 20-и век, родил най-великата идея – за обединение на европейските народи с цел мирно съществуване. Загадките са 12 и отборите трябваше да покажат знания, съобразителност и работа в екип, за да спечелят 12 златни звезди. По проект беше заложено времето за „излизане“ от пъзел стаята да е 1 час. Но всички отбори успяха да се справят за максимум 25 минути. Рекордът за най-бързо излизане постоянно се подобряваше – от 19 на 17 минути, после на 16 и дори 14 минути и 30 секунди.

Гости на международната среща на 9 май ще бъдат кметът на община Плевен, Георг Спартански и заместник-областният управител Виолета Иеремиева. Те ще приветстват участниците и ще връчат награди на отборите, представили се най-добре в състезанията в пъзел стаята.

Дванадесетокласничката от спортно училище „Георги Бенковски“ – Плевен, Ивана Георгиева ще прочете своето есе, с което се класира на първо място в първа възрастова група в конкурса за есе. А 24-годишният Делян Балев от Димитровград ще поднесе във видеообръщение есето си, спечелило първо място във втора възрастова група на същия конкурс.

Двама от най-активните доброволци, участвали в проекта, ще проведат с присъствашите дискусия Декларация на Шуман и бъдещето на ЕС“. В нея ще потърсим мненията по въпросите: Какво са ни завещали бащите основатели; Застрашени ли са европейските ценности; Как да включим младите хора в процеса на вземане на решения в ЕС и др.

Организаторите ще предизвикат отново плевенските ученици да проверят знанията си за Европейския съюз с викторина от 12 въпроса. Наградите за правилен отговор са пъзели от 1 000 части от арт серията със снимки от Плевенската панорама на новата българска марка пъзели „Вретено“. Тя е създадена от плевенчанката Венелина Вънова, която преди години кандидатства за Рекордите на Гинес, като подреди самостоятелно най-големият към онзи момент пъзел в света, от 24 хиляди части.

В края на празника в галерия „Бешков“ на всички присъстващи ще бъде зададен въпросът от последната, 12-а загадка в пъзел стаята: От кого зависи бъдещето на Европейския съюз? И е сигурно, че ще прозвучи общ, еднозначен и категоричен отговор: От нас!

Подобни новини

Back to top button