Водещи новиниВойната в УкрайнаОбществоОбщинска и държавна администрация

400 са вече украинските бежанци в област Плевен

398 са настанените в област Плевен бежанци от войната в Украйна. От тях 252 са потърсили статут за временна закрила. Това е съобщил областният управител на област Плевен Иван Янчев, информира БТА.

Янчев добавя, че на територията на областта се очакват да пристигнат още около 50 майки и деца от град Ахтирка, който се намира в района между Киев и Харков. „Техните намерения са да се установят за постоянно в нашата област, тъй като градът им е почти унищожен и те няма къде да се завърнат и след края на войната“, коментира Янчев. Областният управител допълни, че е провел вече разговори за настаняване на тези бежанци с кмета на община Червен бряг и със собственика на хотел.

За да бъде улеснена интеграцията на украинските бежанци в Плевен, от 16 май, понеделник, в централната част на града ще бъде разкрит пункт на Дирекция „Бюро по труда“. Както украинските граждани, така и работодатели ще могат да получат в него информация за свободни работни места, условията за започване на работа и по други въпроси. Инициативата ще продължи поне до 3 юни.

Иван Янчев посочи, че до момента три украинки са започнали работа в Плевен, а още две очакват да бъдат наети. При усложняване на бежанската криза, в Плевен, във Военния клуб  има готовност да бъде разкрит Център за подпомагане, където заедно различни институции да работят и да координират действията си. 

Подобни новини

Back to top button