ЕкологияОбразованиеПрирода

Дендрариум е поредната придобивка на СУ „Иван Вазов“ – Плевен

На 12 май в двора на СУ „Иван Вазов“ – Плевен беше открит дендрариум с най-различни и интересни видове растения, информират от най-голямото плевенско училище. Той е разположен до алеята в задния двор на училището, до футболното игрище. Пред всяко растение има табелка с названието му. Има и QR код, чрез който може да се получи допълнителна информация.

Инициативата е на директора на СУ „Иван Вазов“ – Димитър Митев, а реализацията е на Цветан Михайлов, бивш възпитаник на училището, който е завършил ландшафтен дизайн в Лесотехническия университет в София. Той проектира градини и прави озеленявания в цялата страна. Цветан Михайлов споделя, че тази част от двора винаги е била неприветлива заради сенчестото си положение и големия наклон, който има. Заема се с нелесната задача да избере кои видове са подходящи да виреят там, съобразява и това те да не стават много големи. За по-голямо разнообразие се спира на растения от различни семейства. Определя проекта като по-сантиментален от всички останали, защото това е любимото му училище и трябва всичко да е изпипано до най-малкия детайл. Според него, когато децата се запознават с тези растения, могат да проявят интерес към тази материя, да се насочат към подобни специалности и да станат ботаници или лесовъди.

Цветан Михайлов каза още, че се надява по време на часовете по биология, когато се изучава материал за растения, да се водят занятия на открито, сред дендрариума. Има идея след време в другата, по-светла градина, да се отглеждат светлолюбиви цветя, а възможност да се включат ще имат и учителите.

Подобни новини

Back to top button