ОбществоПолитикаПраво

Окръжният прокурор Владимир Николов е сред номинираните за нов ВСС

Един от етапите на процедурата за избор на нов състав на Висшия съдебен съвет (ВСС) вече приключи – съдиите, прокурорите и следователите номинираха своите кандидати и през юни предстоят общи събрания, на които да бъдат окончателно избрани представителите от т.нар. професионална квота.

Прокурорите са номинирали 8 представители за прокурорската колегия на новия ВСС. Сред номинираните е Владимир Николов – административен ръководител – окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – Плевен.

Парламентът обаче все още не е открил процедура за номиниране на представители от неговата квота в кадровия орган, макар че до крайния срок за предложения остава около месец, а нужното по закон мнозинство ще изисква преговори между коалиционните партньори в управлението и опозицията, които не обещават да са леки. Процедурата тече на фона на продължаващи декларации от страна на правителството за сериозна съдебна реформа и ангажимент, залегнал в коалиционното споразумение – във ВСС да има повече съдии, избрани от съдии. За целта обаче са необходими конституционни промени, за които все още няма нито готовност, нито ясно мнозинство в Народното събрание.

Парламентът не трябва да се бави и с избора на членовете на новия Висш съдебен съвет, заяви преди дни пред журналисти председателят на Народното събрание, Никола Минчев. „За да приключим процедурата в срок, се надявам дебатите да започнат скоро и да се поздравим с един по-смислен състав на ВСС. Ще трябва да търсим по-сериозно мнозинство и това неизменно включва разговори с опозицията“, каза още парламентарният шеф.

ВСС се състои от 25 членове с минимум 15 г. юридически опит, разделени в две колегии – съдийска и прокурорска, като във втората влиза и един представител на следователите. Членове на ВСС по право са „тримата големи“ в съдебната власт – председателите на върховните съдилища и главният прокурор.

Членовете на съвета се попълват в две квоти – професионална и парламентарна. Единадесет членове на съвета се избират от Народното събрание и единадесет се излъчват пряко от всички съдии, прокурори и следователи. В професионалната квота влизат 6 съдии, 4 прокурори и един следовател. Всички останали членове на ВСС се предлагат от парламентарно представени партии и се избират от Народното събрание. Мандатът на изборните членове на ВСС е 5 г. без право да бъдат преизбирани за два последователни мандата.

Подобни новини

Back to top button