Водещи новиниЗабавленияСпорт

С 12 зони за спорт в Градската градина отбелязваме Деня на българския спорт

Със спортен празник за хора от всички възрасти Община Плевен ще отбележи Деня на българския спорт 17 май, който е и професионален празник на всички работещи в сферата на спорта, информират от общинската администрация.

17 май е обявен за Ден на българския спорт и професионален празник на работещите в сферата на спорта с решение на Министерския съвет от 4 август 2006 година като признание за огромните усилия на стотици български спортисти, треньори и деятели в областта на спорта, прославяли името на България. Избрана е датата, на която през 1894 година в София пристигат първите 10 учители по физическо възпитание от Швейцария. Те полагат основите на организираното спортно движение в страната.

Събитието ще започне в 18 часа на 17 май 2022 година, вторник, в Градската градина. Проявата е част от Спортния календар на Община Плевен за 2022 г. Спортното събитие ще се проведе съвместно с Българска федерация „Спорт за всички“ и с финансовата подкрепа на Министерството на младежта и спорта по „Програма за развитие на спорта за всички“ под мото „15 минути спорт“.
В Градската градина ще бъдат обособени 12 зони за спорт. В тях плевенски спортни клубове ще представят открити тренировки, в които ще могат да се включат всички желаещи. Идеята е всеки участник да проведе поне 15 минути физическа активност в избрана от него една или няколко зони, в зависимост от физическите си възможности. Спортни занимания и открити тренировки ще проведат плевенски спортни клубове по волейбол (две зони), акробатика, баскетбол, шахмат, тенис на маса, канадска борба, фехтовка, скокове на батут, плуване, колоездене (за тези, които са с велосипеди), подвижни детски игри. В пространството пред Центъра за работа с деца желаещите ще могат да се включат в спортни танци. Спортистите от плевенския клуб „Спартакисти – Спорт за всички“ със своята нова композиция ще демонстрират, че за спорта няма пределна възраст.
Плевенският клуб по колоездене подготвя атрактивна демонстрация, която ще бъде изпълнена от двама изявени състезатели в планинските спускания. Всички, включили се в инициативата, ще участват в томбола за награди.
По време на събитието министърът на младежта и спорта Радостин Василев ще открие Националната кампания „10 причини младите хора да останат в България“, чийто патрон е министътът.
Кампанията е част от проявите, свързани с Европейската година на младежта. Министър Василев ще връчи награди на 10 изявени плевенски деца, постигнали успехи в спорта, науката и изкуството.

Подобни новини

Back to top button