Водещи новиниЗабавленияЗдравеСпорт

Събота, 22 май, 9 часа, Мавзолея – старт на осмия Маратон на приятелството в Плевен

Вицепремиер и дипломати са сред доброволците на събитието, което ще се проведе в помощ на децата с интелектуални затруднения

В неделя, 22 май 2022 година ще се проведе осмото издание на Маратона на приятелството. Състезанието за поредна година ще привлече над 400 участници на възраст до 85 години от различни държави, сред които Великобритания, Испания, Индия, Канада, Румъния, САЩ, Сирия, Украйна и Ямайка, информират организаторите.
Маратонът в Плевен е спортно събитие, което популяризира както активния начин на живот, така и благотворителността. Мотото на тазгодишното издание е „Бягаме в Плевен в подкрепа на деца с интелектуални затруднения“.
Стартът, който е в 9 часа, ще бъде разположен в близост до емблематичния за града мавзолей-параклис „Свети Георги Победоносец“.
Регистрацията за състезанието продължава на уебсайта http://plevenmarathon.com/ до 18-и май, като ще има възможност за записване и на място на 21-и май за дългите дистанции, както и в деня на събитието за 3-километровия крос „Аз мога“, както и Fun Run Kids.
Дисциплините, в които ще се включат над 400-те участника в тазгодишното издание на Маратона на приятелството са класически маратон (42,2 км), полумаратон (21,1 км), щафета (2 х 10,55 км), 10 км, 3-километров безплатен масов крос „Аз мога“ и Fun Run Kids – детско бягане с безплатна регистрация. Основният старт за дългите дистанции (маратон и полумаратон) ще бъде даден точно в 9 часа, за 10 км и щафета – в 9:05 ч., а всички, които се включат в бягането на 3 километра, ще потеглят в 9:07 ч. От 9:25 ч. пък ще започнат отделните стартове според възрастовата група за децата, които участват във Fun Run Kids. Освен състезателна част, събитието ще предложи и забавна програма на централния площад в Плевен. От 10:45 до 13:30 ч. на зелените площи около старт-финала ще се проведат и игрите „Парк+“. Те са отворени за всички желаещи и ще включват йога, федербал, тенис, мини-волейбол, уроци по танци и други занимания. На сцената пък ще бъдат представени демонстрации със спортни клубове и културно-музикална програма.
Тазгодишното издание привлича още повече хора, които помагат с безвъзмездния си труд. Сред тях са много ученици, пенсионери и други хора от Плевен и страната, голяма група доброволци от Румъния, представители на румънското посолство, както и вицепремиерът по регионално развитие и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов, заместник-министърът на земеделието Иван Христанов и дипломатът от британското посолство Оливър Патен. „Имаше една много хубава българска песен, в която се пееше – ако си дал на някого нещо от себе си, не си живял напразно. Затова и никога не съм пестил време, енергия и сили, когато мога да помогна. А участието в маратон с благородна цел като този в Плевен е не само привилегия, но и удоволствие. Затова всяка година се включваме в него с моето семейство“, каза министър Караджов, който реши да подкрепи организаторите, доброволствайки заедно с цялото си семейство. „Силни сме, обединени за една добра социална кауза и за още по-добър живот на цялата общност“, добави по повод доброволчеството основният организатор на маратона – Станимира Георгиева от „Айс-Оупън“.
Всички участници и решилите да направят дарение ще подкрепят инициатива на Българска асоциация за лица с интелектуални затруднения (БАЛИЗ) в Плевен. По този начин ще бъдат осигурени материали за изграждането на арт терапевтичен кът за работа с глина към Център за социална рехабилитация и интеграция за деца с увреждания в Плевен. Всеки, който пожелае да подкрепи каузата, може да го направи с дарение от уебсайта на събитието – https://plevenmarathon.com/cause/.
Повече информация за Маратон „Плевен”:
уебсайт: https://plevenmarathon.com/
Facebook страница: https://www.facebook.com/PlevenMarathon/
събитието във Facebook: https://rebrand.ly/zkuz1xd

Подобни новини

Back to top button