БизнесОбществоОбщинска и държавна администрацияСтроителство

Как ще изглежда зала „Катя Попова“ след ремонта

Очаква се залата да е напълно обновена в края на тази година

По проект ремонтът на зала „Катя Попова“ трябва да приключи до 9 декември 2023 г., но при обявяване на официалното начало на работата беше съобщено, че строителите ще съкратят сроковете. Пресконференция за ремонта на единствената общинска концертна зала в Плевен дадоха заместник-кметовете Стефан Милев и Милен Яков и ръководителят на проекта Мирослав Илиев. Общата стойност на проекта за ремонт е 2 695 892,37 лв. с ДДС, от които:
 – 2 262 535,43 лева  – Безвъзмездна финансова помощ;
 – 427 092,94 лева – Финансов инструмент;
 – 6 264,00 лева съфинансиране от Община Плевен.

Залата се очаква да започне да функционира обновена в края на тази година. Тя ще бъде преоборудвана, ще има подобрена енергийна ефективност, ще бъде достъпна за хора с увреждания чрез построяването на асансьор зад нея, откъм сградата на МВР.

„Като единствена общинска зала, тя поема около две трети от събитията в града, затова ще се стремим да я обновим по-бързо, но качествено, каза пред репортер на БТА Стефан Милев. Той обяви, че е получил уверение от строителите, че ще съкратят сроковете и засега вървят по график. Успяхме да осигурим изпълнението на този проект, след като направихме спестяване на средства чрез проведени други обществени поръчки, разясни заместник-кметът.

Мирослав Илиев добави, че е много важна акустиката на залата, която ще се постигне чрез осигуряване на специални материали. Пристройката към нея ще има освен асансьор, и стълбище за евакуация. Местата за зрителите ще бъдат почти 250.

Арх. Мариана Цветкова посочи, че се премахват съществуващата сега средна пътека в зрителната зала и стъпалата пред сцената. Седалките ще бъдат в цвят бордо. Осветителните тела са внос от чужбина и няма да правят сенки върху лицата на артистите, поясни архитектът. 

Проектът за рехабилитация на залата предвижда още осигуряване на 6 места за зрители в неравностойно положение, подмяна на дренчерната инсталация и датчици за пожароизвестяване, акустичен таван над сцената, основен ремонт на съществуващите санитарни възли за мъже и жени и изграждане на нов санитарен възел с преддверие за хора в неравностойно положение, обособяване на нова гримьорна (за диригенти) в южната част на съществуващото фоайе.

Подобни новини

Back to top button