ОбразованиеСветски новини

24 май в Левски – внушителен празник на младостта и на българския дух

Под звуците на химна „Върви, народе възродени” с внушително шествие на стотици ученици и деца от училищата и детските градини, учители, дейци на просветата и културата, граждани на Левски и на общината, започна светлия и обичан празник 24 май в Левски.
Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност е ярък израз на почитта, обичта и признателността към всички духовни апостоли и радетели за просвета, които с делата си пишат историята на своя народ.
Кметът на Община Левски Любка Александрова честити празника на всички учители, ученици, дейци на културата и духа, читалищни деятели, библиотекари, съграждани и приятели, „на прекрасната река от младост, която преля и на днешния 24 май по улиците на градчето ни…Празникът на всички българи по всички краища на света”.
„Благословени сме ние българите, че имаме духовни водачи, като Светите братя Кирил и Методий, като техните последователи Светите Седмочисленици, Св. Климент Охридски и хилядите им знайни и незнайни сподвижници, живели в средновековието и създали първите ни книжовни школи. Благословени сме с просветители, като Паисий и Софроний, вдъхнали на народа ни куража да се бори за свободата си и да отстоява българския дух. Благословени сме със съвременните поети и писатели посветили живота си на словото, българския език и пребъдването на Книгата!” каза още Любка Александрова.
Кметът поздрави всички учители с дълбока благодарност за неизчерпаемата енергия и себераздаване, за неимоверните усилия и огромна любов, за силата на българския език, с които градят бъдещето на българския народ. Пожела успех по пътя на знанието и вечната битка на светлината на словото срещу тъмнината на невежеството.

С радост и гордост по повод 24 май – Денят на българската просвета и култура и славянската писменост Любка Александрова връчи наградите на Община Левски на ученици и учители :
– За постигнат отличен успех и активна извънучилищна дейност, с грамота и парична премия от 100 лева – абитуриентите от випуск 2021/2022 от СУ „Крум Попов” Валентина Павлова, Лоренцо Горанов, Ралица Асенова, Миглена Терзиева, Микаела Иванова, Красимир Мутафчиев, Рая Матева, Преслав Генов и Димитър Димитров;
– За високи резултати в изпълнение на образователната и възпитателна работа с учениците, с грамота и комплект луксозни книги – учителите от ОУ „Максим Горки” ст. учител Славка Ленкова, ст. учител Даринка Ангелова и ст. учител Уляна Симпличева.; от СУ „Крум Попов” – гл. учител Галя Любенова, гл. учител Леонетка Данаилова, ст. учител Цветомира Ленинова, Ваня Великова, ст. учител Анелия Кирчева – Любенова.
– За отличен успех и високи постижения в областни и национални състезания, конкурси и олимпиади с грамота и книги – седмокласниците от ОУ „Максим Горки” Валерия Велизарова, Николай Христов, Елина Кирилова, Цветелина Миленова, Радослава Дафинова, Ейми Плачкова, Виктор Андреев и Александър Методиев; от СУ „Крум Попов” – Красимир Мутафчиев – ХII клас, Биляна Цветанова – IХ клас, Христо Методиев – XI клас, Теодора Веселинова – XI клас, Любена Стоилкова – VI клас.
– За дългогодишна цялостна и високопрофесионална трудова дейност в образователната система на Община Левски с награда почетен плакет на Община Левски, грамота и луксозен комплект книги бяха удостоени директорите на СУ „Крум Попов” Валентина Дженева, на ОУ „Максим Горки” Даниела Георгиева и на ДГ „Слънце” Наталия Христанова.
Празничен концерт на децата и учениците от общообразователните училища и детски градини обагри с красотата си пролетния ден на признателност и надежда, за радост и гордост от делата на древни и днешни апостоли на духа и знанието.

Подобни новини

Back to top button